«Πυρά» αντάλλαξαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι, με αφορμή την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στις προσπάθειες της Τουρκίας για επανέναρξη των «παγωμένων» ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από την πλευρά του ο τούρκος ηγέτης άφησε αιχμές ακόμα και να αποχώρηση από την ενταξιακή διαδικασία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Θα ήταν υποκριτικό να μιλάμε για νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τους καθηγητές και τους φοιτητές του πανεπιστημίου της Γαλατάσαραϊ αλλά και την τύχη των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες πρέπει να πολεμούν την τρομοκρατία αλλά πρέπει, επίσης, να σέβονται και το κράτος δικαίου» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ερντογάν, με διαφαινόμενη τη δυσαρέσκειά του, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία περιμένει εδώ και 54 χρόνια έξω από την πόρτα της ΕΕ, αυτή η κατάσταση κουράζει το τουρκικό έθνος και θα μας υποχρεώσει να λάβουμε μία τελική απόφαση», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του για απόσυρση της Άγκυρας από τις «παγωμένες» ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

 Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου o πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε  εναντίον ενός Γάλλου δημοσιογράφου που τον ρώτησε σχετικά με τις υποψίες ότι η Άγκυρα προμήθευσε όπλα στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος το 2014, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή "Envoyé spécial" του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας σχετικά με το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Όταν αυτή η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην Τουρκία, η Άγκυρα την είχε χαρακτηρίσει μηχανορραφία με την υπογραφή του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του FETO η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μια κατηγορία που απορρίπτει κατηγορηματικά ο Γκιουλέν.

«Μιλάς (χρησιμοποιώντας) λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή».

«Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;» συνέχισε ο ίδιος.

«Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης» σημείωσε ο Ερντογάν και προειδοποίησε: «δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα».