Ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τους υπόλοιπος διεκδικητές της προεδρίας ότι εσκεμμένα παραποιούν μία δήλωσή του που αφορούσε τις απειλές της Τουρκίας για το θέμα, τονίζοντας ότι κάποιοι ηθελημένα άφησαν στην άκρη ένα σκέλος των δηλώσεών του και δημιούργησαν εντυπώσεις εναντίον του.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία απειλή από πλευράς Τουρκίας, καθώς η Κύπρος προχωρά στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς, όπως επεσήμανε.

Τόνισε επίσης ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων είναι και οι Τουρκοκύπριοι, κάτι που θεωρεί πως είναι ο βασικός λόγος που οι όποιες απειλές υπάρχουν από πλευράς Τουρκίας δεν έχουν καμία βάση.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατανοήσει πως οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου και το μέλλον του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις, ενώ τόνισε πως εάν η Τουρκία επιλέγει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστεί σε όσα αναλογούν στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας.