To 2017 ήταν η χρονιά του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, αλλά το 2018 το έργο του πρόκειται να αξιολογηθεί στην πράξη από τους Γάλλους πολίτες.

Πλέον, ο Μακρόν δεν είναι μόνο ο πολιτικός εκείνος που κατάφερε να αποτρέψει το ενδεχόμενο νίκης της Μαρίν Λεπέν, αλλά και ο πρόεδρος μιας χώρας που έχει απαιτήσεις και περιμένει βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ενίσχυση της θέσης της σε διεθνές επίπεδο.

Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να αξιολογηθεί το έργο του Μακρόν και είναι γνωστό πως η υπομονή των πολιτών -ιδίως των νέων- εξαντλείται γρήγορα. Μπορεί, λοιπόν, πρόσφατα να γιόρτασε τα 40ά γενέθλιά του σε κλίμα πανηγυρικό κοντά στον Πύργο Σαμπόρ, όπου έζησε ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α’, αλλά τα δύσκολα τον περιμένουν.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Μέχρι στιγμής, ο Μακρόν προσπαθεί να εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που είχε περιγράψει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Έχοντας ήδη υπογράψει τον Σεπτέμβριο τη μεγάλη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, που μπορεί ίσως να συγκριθεί με τη γερμανική «Ατζέντα 2010» του 2003-2004, η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζεται να προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον χρηματοδοτεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να μειώσει ελαφρώς το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Το 2018 αναμένεται, επίσης, να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων, ώστε έως το 2022 να έχει περιοριστεί στο 25% από το 33,3% σήμερα. Μια Γαλλία όπου θα έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις θα είναι σε θέση να αυξήσει το μερίδιό της σε άμεσες ξένες επενδύσεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσον αφορά το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Γάλλος πρόεδρος ενδιαφέρεται να επαναφέρει το Παρίσι στο διεθνές προσκήνιο. Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Επίσης, ο ίδιος προσπαθεί να διασώσει τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, επενδύοντας στη σχετικά καλή σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ τον επισκέφθηκε το καλοκαίρι στη γαλλική πρωτεύουσα, αφήνοντας να εννοηθεί πως «θα δούμε τι θα γίνει» σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Μακρόν επιδιώκει να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας, που επλήγη ιδιαίτερα την πενταετία του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ.

Το πρόσφατο ταξίδι του στην Αφρική, για παράδειγμα, είχε σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας σχέσης με την ήπειρο, με δεδομένο το αποικιοκρατικό παρελθόν. Ακόμα, ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνεργασία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενδιαφέρεται για άμεση ενίσχυση της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, η οποία δίνεται στην Αφρική.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Επειτα από πολλά χρόνια η Γαλλία έχει πρόεδρο ο οποίος διαθέτει ευρωπαϊκό όραμα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά κάνει λόγο για ανάγκη πραγματοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να σωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το 2018 θα είναι πολύ σημαντική χρονιά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, λόγω των καθυστερήσεων στον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην καλλιεργούνται ιδιαίτερες προσδοκίες.

Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν διαθέτει ευρωπαϊκό όραμα, οι πραγματικές δυνατότητές του να αλλάξει τη γερμανική Ευρώπη είναι μικρές.

Το Βερολίνο, για παράδειγμα, ναι μεν συμφωνεί με την προοπτική δημιουργίας υπουργού οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά τα μελλοντικά καθήκοντά του.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αυτή παραμένει θεωρητική, αφού δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για τις υποχρεώσεις κάθε κράτους-μέλους. Συνεπώς, το πιο πιθανό σενάριο για το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να πράξει το έλασσον και όχι το μείζον

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 27/12/2017