Σήμερα θα υποβληθούν και επίσημα στον γενικό έφορο εκλογής οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στην Κύπρο.

Οι υποψήφιοι είναι συνολικά εννέα και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα χρειαστεί δεύτερος γύρος (στις 4 Φεβρουαρίου) για την εκλογή του νέου προέδρου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο νυν πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μπαίνει πρώτος στον δεύτερο γύρο, ενώ είναι ανοιχτό το ποιος θα είναι ο αντίπαλός του εφόσον πάει η διαδικασία σε δεύτερο γύρο. Βασικοί υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Εκτός των τριών, υποψηφιότητα θα καταθέσουν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, και οι Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου και Μιχάλης Μηνάς.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε υποψήφιος για είναι έγκυρη η υποψηφιότητά του οφείλει να καταθέσει στον γενικό έφορο εκλογής το ποσό των 2 χιλιάδων ευρώ ως παράβολο.

Το παράβολο επιστρέφεται στον υποψήφιο που θα συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψήφων. Σε κάθε άλλη περίπτωση το παράβολο κατάσχεται και κατατίθεται στο δημόσιο ταμείο. Κάθε υποψηφιότητα υπογράφεται από εκατόν ένα εκλογείς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο προτείνων και οι υπόλοιποι εκατό είναι οι υποστηρίζοντες τον υποψήφιο.