Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν σήμερα την ύπαρξη μιας μυστικής διευθέτησης ώστε να αποτιμηθεί φόρος τιμής στις γυναίκες που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού.

Η ομάδα δράσης που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Σεούλ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της συμφωνίας με την Ιαπωνία, που επετεύχθη στις 28 Δεκεμβρίου 2015 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προκειμένου να υπάρξει μια «τελική και αμετάκλητη» συμφωνία για τα θύματα αυτά.

Οι γυναίκες αυτές ήταν κυρίως Κορεάτισσες, που απήχθησαν και αναγκάστηκαν σε εκπόρνευση στους κόλπους του αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με ιστορικούς, έως και 200.000 κορίτσια και νέες γυναίκες έπεσαν θύματα αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Βάσει της συμφωνίας, η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να διαθέσει 1 δισ. γεν (περίπου 9 εκατ. δολάρια) σε ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην υποστήριξη των θυμάτων της σεξουαλικής δουλείας με αντάλλαγμα την τελική και αμετάκλητη συμφωνία της Νότιας Κορέας για το θέμα αυτό.