Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος ξεκίνησε το FBI για Ρωσική τράπεζα που συνδέεται με τη Κύπρο. Η υπόθεση ενδεχομένως να έχει σχέση και με τις κατηγορίες συνομωσίας μεταξύ Τραμπ και Κρεμλίνου για την βοήθεια που φέρεται να πήρε από τον Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος, για να κερδίσει τις εκλογές.

Το FBI μίλησε με επίσημους στη Κύπρο για να πάρει πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας που χρησιμοποιήθηκε από ισχυρούς Ρώσους οι οποίοι έχουν σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα Ρωσίας και ΗΠΑ και έχουν κατηγορηθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τη Guardian, οι ερωτήσεις για την τράπεζα στη Κύπρο έρχονται καθώς ο ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μούλερ, κάνει τις έρευνες για την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ το 2016 και τη σχέση του με το Κρεμλίνο.

Πηγές της Guardian από το FBI αναφέρουν πως έγινε επαφή με τη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπου ζήτησαν λεπτομέρειες σχετικά με την τράπεζα FBME, η οποία έκλεισε μάλιστα φέτος.

Η τράπεζα αυτή συνδέεται και με το όνομα του Πολ Μάναφορτ, του πρώην μάνατζερ προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, καθώς χρήματα φαίνεται πως μεταφέρθηκαν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, μέσω των Κυπριακών τραπεζών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου φέρεται να έδωσε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες στην ομάδα έρευνας του FBI, αλλά και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο.

Η ρωσική τράπεζα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και παράνομη δραστηριότητα, με τους ιδιοκτήτες της, Αγιούμπ Φαρίντ Σαάμπ και Φαντί Μισέλ Σαάμπ (Λιβανέζικης καταγωγής) να βγάζουν ανακοίνωση, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο.

Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε τη βάση της στη Τανζανία, αλλά το 90% των χρημάτων της και το συνάλλαγμα, περνούσε από τη Κύπρο.

Από το 2014 ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος, με τις έρευνες πλέον να παίρνουν διαστάσεις καθώς εμπλέκονται και το Κρεμλίνο με τον Τραμπ.

Όπως λένε οι έρευνες του FBI, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προσπαθούσε να ελέγξει τις δραστηριότητες της FBME, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ακόμη και για βοήθεια σε οργανωμένο έγκλημα, απάτες, οικονομική ενίσχυση τρομοκρατών και πολιτικής διαφθοράς, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έπιασαν τόπο.

Το FBI προς το παρόν εξετάζει τα χρήματα που μπαίνουν ή βγαίνουν από τη Κύπρο μέσω τραπεζών και θεωρούνται ύποπτα.

Στην έρευνα εμπλέκεται και η Deutsche Bank, τράπεζα από την οποία έχει πάρει δάνεια ο Τραμπ, καθώς φέρετε να είχε συνεργασία με την FBME τη περίοδο του 2014.