Εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει στην αστυνομία της Βικτόρια ο Αφγανός που επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του σε πεζούς στο κέντρο της Μελβούρνης, τραυματίζοντας 19 άτομα, τρία εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης έχει μεταφερθεί ήδη από το νοσοκομείο σε χώρο όπου κρατείται και πριν καταθέσει είπε στους αστυνομικούς πως είδε «όνειρα» και άκουσε «φωνές» πριν διαπράξει αυτή την ενέργεια. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο εκτελών χρέη Επιτρόπου της Αστυνομίας Σέιν Πάτον, ο δράστης απέδωσε και ορισμένες από τις ενέργειές του στην κακομεταχείριση των μουσουλμάνων.

«Δεν βρήκαμε κάποιες εξτρεμιστικές διασυνδέσεις αυτού του ανθρώπου. Δεν βρήκαμε κάποιον που να του υπαγορεύει ενέργειες ή κάποιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάτον.

Το «χτύπημα» αυτό ήταν το δεύτερο που δέχεται φέτος η Μελβούρνη, καθώς τον Γενάρη ένας Ελληνοαυστραλός οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πεζοδρόμιο ενός άλλου κεντρικού δρόμου της πόλης (μόλις τρία τετράγωνα πάνω από το σημείο που έγινε χθες η επίθεση) σκοτώνοντας έξι άτομα, δύο εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Εντωμεταξύ, ο δεύτερος άνδρας που συνελήφθη χθες στη Φλίντερς Στριτ αφέθηκε ελεύθερος, καθώς αποδείχθηκε πως δεν είχε καμία σχέση με το συμβάν, όμως θα του απαγγελθούν κατηγορίες για κατοχή κάνναβης και παράνομη κατοχή όπλου.

Όλοι οι δρόμοι στην κεντρική εμπορική συνοικία της Μελβούρνης δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία και τα τραμ κινούνται κανονικά, με τις Αρχές της πόλης να έχουν τοποθετήσει περίπου 140 τσιμεντένια κολωνάκια στο κέντρο ώστε να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις ενόπλων με οχήματα όπως αυτές που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.