Την ώρα που οι νεκροί του φρικιαστικού τροχαίου ατυχήματος έφτασαν τους έξι, τα γαλλικά δημοσιεύματα αποτυπώνουν τον πόνο και τη φρίκη που νιώθει το έθνος για τον χαμό των παιδιών που επέβαιναν στο σχολικό λεωφορείο, το οποίο συγκρούστηκε με τρένο.

Στην πλειοψηφία τους τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «φρίκη», «τραγωδία» και τρομακτική σύγκρουση που στέρησε τη ζωή σε τέσσερα (σ.σ. ο αριθμός ανέβηκε σήμερα στα έξι) νεκρά παιδιά.

Το δυστύχημα έγινε στις 16:30 τοπική ώρα στην πόλη Μιλάς στα ανατολικά Πυρηναία, με το σχολικό να έχει μέσα 25 παιδιά και τα 6 να χάνουν τη ζωή τους, ενώ άλλα 6 είναι ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για εικόνα που μοιάζει με «πεδίο μάχης». Το λεωφορείο προσέκρουσε με το τρένο ενώ ήταν στο πλάι, με αποτέλεσμα να κοπεί στη μέση. Ήταν τόσο δυνατό το χτύπημα που το μπροστινό μέρος του σχολικού έκανε στροφή 360 μοιρών.

Περίπου 100 άτομα μετέχουν στην επιχείρηση με πέντε ελικόπτερα που μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία. Ήδη η κυβέρνηση ζήτησε να υπάρξει ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά που είναι σώα, αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων.

Στον τόπο του δυστυχήματος βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, συνοδευόμενος από την υπουργό Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ εκεί βρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ.

Το ατύχημα αυτό αναφέρεται ως το χειρότερο στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και έχουν ξεκινήσει ήδη δύο ξεχωριστές έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος.

Οι Αρχές θέλουν να δουν κατά το πόσο η διάβαση λειτούργησε σωστά και εάν οι μπάρες είχαν κατέβει, καθώς και για την ταχύτητα του τρένου. Η δεύτερη έρευνα γίνεται για την απόδοση ποινικών ευθυνών για την υπόθεση.

Η οδηγός του λεωφορείου είναι βαριά τραυματισμένη και δεν είναι σε θέση να καταθέσει.