Αριθμοί που πραγματικά σοκάρουν είναι αυτοί που έδωσε ο ΟΗΕ μαζί με τη μεξικανική κυβέρνηση, σχετικά με τις δολοφονίες γυναικών στη χώρα της Αμερικής.

Συνολικά 2.746 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο Μεξικό μόνο το 2016, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από επτά γυναίκες κατά μέσο όρο έχαναν τη ζωή τους στη χώρα ανά ημέρα!

Μάλιστα, αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση 18% σε σχέση με το 2015, όπου καταγράφηκαν 2.324 φόνοι γυναικών.

«Η αύξηση αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο λόγω του μεγέθους της, αλλά επίσης επειδή σηματοδοτεί μια αναστροφή της πτωτικής τάσης που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνουν οι επικεφαλείς της μελέτης.

Σε μόλις πέντε Πολιτείες του Μεξικού καταγράφηκε το 40,2% των βίαιων επεισοδίων που τερμάτισαν τη ζωή εκατοντάδων γυναικών. Αυτές είναι οι Πολιτείες του Μεξικού (κεντρικά), Γκερέρο (νότια), Τσιουάουα (βόρεια), Βερακρούς (ανατολικά) και στην Πόλη του Μεξικού (είναι Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα).

Οι περισσότεροι από τους φόνους έγιναν στη Πολιτεία του Μεξικού που γειτονεύει με την πρωτεύουσα (421), με τα περισσότερα από τα μισά θύματα να είναι γυναίκες από 15 ως 35 ετών.

«Το πολιτισμικό πρότυπο της απαξίωσης των γυναικών και η πρόσληψή τους ως αντικειμένων μιας χρήσης είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η βία εναντίον των γυναικών και των μικρών κοριτσιών, η οποία μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα, διαπράττεται συχνότερα για να διατηρείται και να αναπαράγεται η πειθαρχία και η υποταγή στις σχέσεις εξουσίας», συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με το μεξικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INEGI) το 66,1% από τα 46,5 εκατομμυρίων γυναικών του Μεξικού ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποιας μορφής βία (ψυχολογική, σωματική, οικονομική, καθώς και άλλες μορφές διακρίσεων).