Με σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής των ισλαμικών κρατών στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», ενώ αναφέρθηκε στη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος».

Η απόφαση των Αμερικανών να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έχει προκαλέσει την οργή του ισλαμικού κόσμου, με τον Ερντογάν να προσπαθεί μέσω αυτής της κρίσης να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Σύσσωμος ο ισλαμικός κόσμος, με μπροστάρη τον Ερντογάν, είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα και οι δηλώσεις του περί κράτους τρομοκρατίας του Ισραήλ, πυροδοτούν ακόμη περισσότερο τη κατάσταση.

«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, που πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να ανακαλέσουν την παράνομη και προκλητική τους απόφαση».

Η ένταση είναι μεγάλη στα περισσότερα ισλαμικά κράτη που είναι σε κατάσταση συναγερμού, με την οργή του κόσμου κατά των Αμερικανών να μεγαλώνει όλο περισσότερο.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης των Παλαιστίνιων Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως «η Ιερουσαλήμ ήταν και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Τη δώρισαν στο σιωνιστικό κίνημα σαν να ήταν αμερικανική πόλη. Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές».