H ναπολιτάνικη πίτσα, με αλεύρι, τυρί μοτσαρέλλα σάλτσα ντομάτα και αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ανήκει πλέον στα πολιτιστικά αγαθά τα οποία προστατεύονται από την Unesco.

H σχετική απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Νότια Κορέα και με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, αναγνωρίζεται η μοναδικότητα της ναπολιτάνικης πίτσας και των δημιουργών της. «Κερδίσαμε, η ιταλική οινογαστρονομική ταυτότητα προστατεύεται όλο και περισσότερο, σε παγκόσμια κλίμακα», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός υπουργός γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν οκτώ χρόνια και η Unesco αναγνώρισε, τελικά, ότι η παραγωγή της πίτσας συνδέεται με μια σειρά από άλλα πολιτιστικά φαινόμενα, όπως τραγούδια, χαρακτηριστικές εκφράσεις αλλά ακόμη και με λογοτεχνική δραστηριότητα.

Ο φούρνος στον οποίο ψήνεται η πίτσα, ουσιαστικά, μετατρέπεται σε ένα είδος σκηνής, σε παλκοσένικο στο οποίο ο καθ’ ένας μπορεί να δείξει την μοναδική δεξιοτεχνία του, ενώ το επάγγελμα αυτό -όπως σημειώνουν πολλοί σχολιαστές- είναι αναμφίβολα και ένας τρόπος για να ξεφύγουν, πολλοί νέοι του ιταλικού Nότου, από ένα μέλλον ανεργίας και από τις παγίδες που τους στήνει διαρκώς το μαφιόζικο, οργανωμένο έγκλημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ