Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους και την ανησυχία τους για το τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η κίνηση στις αραβικές χώρες, και αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο να ανησυχούν.

Ήδη ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ προέτρεψε τους μουσουλμάνους σε όλο τον πλανήτη να μην αναγνωρίσουν την κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Καλώ όλους τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν, να κάνουν καθαρό ότι εναντιωνόμαστε σθεναρά στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».

Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τόνισε πως καταδικάζει και πως νιώθει βαθιά θλίψη για την κίνηση αυτή του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τη «αδικαιολόγητη και ανεύθυνη», που προκαλεί την οργή των μουσουλμάνων.

«Το βασίλειο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απόφαση να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είχε ήδη προειδοποιήσει εναντίον των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχει αυτή η αδικαιολόγητη και ανεύθυνη ενέργεια», τονίζεται στην ανακοίνωση του βασιλείου.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και στην Παλαιστίνη, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες και φωτογραφίες του Τραμπ, καλώντας σε γενική απεργία. Στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις.

Η απόφαση του Τραμπ βάζει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή και οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη στην περιοχή είναι πολύ πιθανόν να μπουν στον πάγο μετά από αυτό. Υπάρχει έντονος αναβρασμός, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής να χαρακτηρίζει «οικτρή» την επιλογή του πλανητάρχη.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς είπε πως με αυτή την απόφαση ανοίγουν «οι πύλες της κόλασης» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, ενώ η Ιορδανία τόνισε πως η κίνηση αυτή αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Γαλλία, Βρετανία και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε έκτακτη σύγκλιση μετά από αίτημα οκτώ χωρών.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση του Τραμπ και δεσμεύτηκε ότι δεν αλλάζει το status quo των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε ζητήσει μια μέρα πριν ο Πάπας Φραγκίσκος.