Οργή έχει προκαλέσει στους κύκλους της Παλαιστινιακής Αρχής η επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Ήδη πριν το επίσημο διάγγελμα του αμερικανού Προέδρου, πρόσωπα κοντά στον Μαχμούντ Αμπάς είχαν εκφράσει τη μήνη τους γι’ αυτή την προοπτική. Την περασμένη Παρασκευή, ο Μαχμούντ Αλ-Χαμπάς, σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη σε θρησκευτικά ζητήματα, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «κήρυξη πολέμου», ενώ τα ίδια ακριβώς λόγια χρησιμοποίησε και ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στη Βρετανία, Μανουέλ Χασασιάν, μιλώντας στο BBC λίγες ώρες πριν το διάγγελμα.

Απ’ την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαλάχ Μπαρνταβίλ, προειδοποίησε ότι «ο παλαιστινιακός λαός θα δώσει την αρμόζουσα απάντηση», ενώ ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερακάτ, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ "κατέστρεψε" τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» συμπληρώνοντας ότι με τις πράξεις του, ο Τραμπ απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Ερακάτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιεριχώ.

Τέλος, πολυπληθείς διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από το μεσημέρι της Τετάρτης στη λωρίδα της Γάζας ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ.