Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την είδηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι αντιδράσεις είναι ήδη πολύ έντονες τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη, με τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων στη Βρετανία Μανουέλ Χασανιάν να λέει πως, αν όντως πράξει κάτι τέτοιο ο Αμερικανός πρόεδρος, τότε ουσιαστικά προκαλεί πόλεμο μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών. Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

Ήδη Γερμανία και Κίνα είναι θορυβημένοι, με τη γερμανική κυβέρνηση να φοβάται το ενδεχόμενο να ξεσπάσει βία στην περιοχή και ζητά από τους πολίτες της που βρίσκονται εκεί να αποφύγουν τις περιοχές όπου θα υπάρχουν επεισόδια, καθώς και να παρακολουθούν συνεχώς τα μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνονται για την κατάσταση.

Και η Κίνα, όμως, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, τόνισε πως υπάρχει έντονη ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης ενόψει των δηλώσεων του Τραμπ.