Ο ευρωβουλευτής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γιεργκ Μόιτεν επανεξελέγη ως ένας από τους δύο επικεφαλής του κόμματος, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διεξάγεται στο Ανόβερο.

Ο κ. Μόιτεν, ο οποίος μοιραζόταν την ηγεσία με την Φράουκε Πέτρι που αποχώρησε την επομένη των εκλογών, έλαβε 72% των ψήφων, παρότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ 24% των συνέδρων ψήφισε εναντίον του.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ εξελέγη συμπρόεδρος του κόμματος, έπειτα από μια επεισοδιακή διαδικασία η οποία ανέδειξε την δύσκολη συνύπαρξη της μετριοπαθέστερης πτέρυγας με τους ακραιφνείς ακροδεξιούς.

Αρχικά, υποψήφιοι ήταν ο μετριοπαθέστερος Γκέοργκ Πατσντέρσκι, επικεφαλής του κόμματος στο Βερολίνο και η εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας Ντόρις Σάιν-Βιτγκενστάιν, επικεφαλής του AfD στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

Στην πρώτη ψηφοφορία προηγήθηκε η κυρία Σάιν-Βιτγκενστάιν, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50%, ενώ στην δεύτερη κέρδισε ο Κ. Πατσντέρσκι, αλλά και πάλι χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία.

Στο Συνέδριο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, με αποτέλεσμα η ηγεσία του κόμματος να διακόψει την διαδικασία και κατόπιν να αποσυρθούν από την διεκδίκηση της θέσης και οι δύο υποψήφιοι. Στη θέση τους, ως μοναδικός υποψήφιος, εμφανίστηκε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ισχυρός άνδρας του κόμματος τους τελευταίους μήνες, ο οποίος είχε το πρωί ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να διεκδικήσει την ηγεσία. Ο κ. Γκάουλαντ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD αποφάσισε να θέσει τελικά υποψηφιότητα προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση του κόμματος, έλαβε ποσοστό 67,8%.