Εντελώς αιφνιδιαστικά οι παλαιστινιακές οργανώσεις ζήτησαν την αναβολή της παράδοσης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς στη Φάταχ. Η συμφωνία για την παράδοση της περιοχής στη Φάταχ είχε οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου, όμως οι δύο πλευρές θεωρούν πως δεν τηρούνται οι όροι της συμφωνίας από τη μία ή την άλλη πλευρά και ζητούν να μετατεθεί η διαδικασία για τις 10 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εκνευρισμό μεταξύ των δύο πλευρών, με τη Χαμάς να αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Χαμάς και η Φάταχ ζητούν από την Αίγυπτο την αναβολή της μεταφοράς του ελέγχου (της Γάζας) από την 1η Δεκεμβρίου στις 10 Δεκεμβρίου».

Από τη πλευρά της Φατάχ υπερασπίζονται πως με την αναβολή αυτή θα «οριστικοποιηθούν οι όροι προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφιλίωση», κάτι που εφόσον συμβεί τελικά θα φέρει και τον τερματισμό σε μια δεκαετία συγκρούσεων και διαφωνιών μεταξύ των Παλαιστίνιων.


Ο ΟΗΕ στηρίζει την προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των δύο παλαιστινιακών πλευρών, με τον ειδικό απεσταλμένο της Νικολάι Μλαντένοφ να επισκέπτεται την περιοχή και να πιέζει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις ώστε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα.