Άμεσα εγκαταλείπουν την Ινδονησία και το Μπαλί οι χιλιάδες τουρίστες του νησιού, μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Ντενπασάρ, το οποίο είχε κλείσει εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου στο όρος Ανγκούνγκ. Ο συναγερμός παραμένει στη μέγιστη κλίμακα, αλλά από τη στιγμή που το αεροδρόμιο λειτουργεί ξανά χιλιάδες τουρίστες αποφάσισαν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους και να φύγουν άμεσα από τη χώρα.

«Μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, επαναλήφθηκαν οι πτήσεις και η κατάσταση επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα» δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα πρώτα δύο 24ωρα τη χώρα, την ώρα που ένα άλλο διεθνές αεροδρόμιο, αυτό του Λόμποκ, έκλεισε και πάλι εξαιτίας της τέφρας του ηφαιστείου που είναι επικίνδυνη για τους κινητήρες των αεροπλάνων.


Οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για το ηφαίστειο, προειδοποιώντας ότι μια μεγάλη έκρηξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, έπειτα από μια σειρά μικρών εκρήξεων.

«Το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκρηξης εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο σημαντική θα είναι. Το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Ντέβι Καμίλ.