Στις 30 Οκτωβρίου, τρεις πρώην αξιωματούχοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,  κατηγορήθηκαν στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός σύμβουλος Robert S. Mueller III, σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις περί του φερόμενου ρωσικού δακτύλου στις αμερικανικές εκλογές και του ρόλου των επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου, έχει χαρακτηριστεί ως το «σκάνδαλο Watergate» του Τραμπ από τα διεθνή ΜΜΕ.

Διαφορετικά μέλη της ομάδας του Tραμπ, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βρίσκονται «στο μικροσκόπιο» και εξετάζονται ενδελεχώς για πιθανή ρωσική επιρροή στις πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ.  Η Washington Post σε δημοσίευμα της παρουσιάζει ποιοι είναι όλοι οι «άνθρωποι του προέδρου» που ερευνώνται και γιατί:  

1.       Τζορτζ Παπαδόπουλος

Ο ομογενής πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο νεαρός Τζορτζ Παπαδόπουλος, παραδέχθηκε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI, οι οποίοι τον ρώτησαν για τις επαφές του με έναν ξένο που ισχυριζόταν ότι είχε ρωσικές σχέσεις «υψηλού επιπέδου», δήλωσαν οι ανακριτές στις 30 Οκτωβρίου. Ο Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016» υπουγραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.  Σύμφωνα με μια δικαστική κατάθεση, και έχει συναντηθεί με την κυβέρνηση σε «πολλές περιπτώσεις για να παρέχει πληροφορίες και να απαντήσει σε ερωτήσεις.» Kατηγορία: Ψευδείς δηλώσεις σε ανακριτές του FBI (δήλωσε ένοχος)  

2.       Paul Manafort

Πολιτικός σύμβουλος και λομπίστας και πρώην  επικεφαλής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Manafort κατηγορείται για 12 διαφορετικές παραβάσεις. Το βαρύ κατηγορητήριο  που του απαγγέλθηκε στις 30 Οκτωβρίου, επικεντρώθηκε στο συμβουλευτικό ρόλο που είχε προς  ένα φιλικό προς τη Ρωσία πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία. Ο Manafort δηλώνει  αθώος στις κατηγορίες.  

Κατηγορίες:

- Συνωμοσία κατά των ΗΠΑ

-Συνωμοσία για «ξέπλυμα» χρήματος

-Αδυναμία υποβολής στοιχείων ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών λογαριασμών για τα ημερολογιακά έτη 2011-2014

- Αδυναμία υποβολής στοιχείων ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών λογαριασμών για τα ημερολογιακά έτη 2011-2013

- Μη εγγεγραμμένος αντιπρόσωπος ξένης αρχής -Ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις  

3.       Rick Gates

Ο Gates είναι συνεργάτης του Manafort από το 2006 και βοήθησε στην ηγεσία μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ονομάζεται America First Policies για να ενισχύσει την ατζέντα του Trump. Στον Gates έχουν απαγγελθεί 12 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνωμοσία για το «ξέπλυμα» χρήματος και την υποβολή ψευδών δηλώσεων. Ο Gates δηλώνει αθώος για τις κατηγορίες, οι οποίες επικεντρώνονται στο συμβουλευτικό έργο του προς ένα φιλικό προς τη Ρωσία πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία.

Κατηγορίες:

- Συνωμοσία κατά των ΗΠΑ

-Συνωμοσία για «ξέπλυμα» χρήματος -Αδυναμία υποβολής στοιχείων ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών λογαριασμών για τα ημερολογιακά έτη 2011-2014

- Αδυναμία υποβολής στοιχείων ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών λογαριασμών για τα ημερολογιακά έτη 2011-2013

- Μη εγγεγραμμένος αντιπρόσωπος ξένης αρχής

-Ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις

4.       Πρόεδρος των ΗΠΑ- Ντόναλντ Τραμπ

Οι ερευνητές θα εξετάσουν τις συζητήσεις του Tραμπ με τον Comey (τον προηγούμενο διευθυντή του FBI)  ή τις συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων του και των Ρώσων αξιωματούχων. Θα επικεντρωθούν επίσης στο κατά πόσον προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη στις συζητήσεις του με τον Comey, αλλά και σε όσα άτομα εμπλέκονται στην απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI. 

5.       Nτόναλντ Τραμπ Τζούνιορ

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν τον ρόλο του γιου του Ντόναλντ Τραμπ, Τραμπ Τζούνιορ στη συνάντηση με έναν Ρώσο δικηγόρο και άλλους, τον Ιούνιο του 2016 στον Trump Tower για να συζητήσουν πιθανές επιζήμιες πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον. Θα προσπαθήσουν πιθανότατα να μάθουν αν υπήρξαν άλλες συνομιλίες με ανθρώπους που μπορεί να ενεργούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας.  

6.       Jared Kushner

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν τι είχε συζητήσει ο Kushner κατά τη συνάντηση του Ιουνίου 2016 στον Trump Tower καθώς και τυχόν άλλες συζητήσεις που είχε Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Πρέσβη Σεργκέι Κισλιάκ. Το FBI διερευνά επίσης τις συναντήσεις του Δεκεμβρίου που είχε ο Kushner με έναν Ρώσο πρεσβευτή και έναν Ρώσο τραπεζίτη.  

7.       Carter Page

Οι ανακριτές θέλουν να μάθουν ποιες συναντήσεις είχε ο Page με Ρώσους αξιωματούχους ή εκείνους που ενεργούσαν για λογαριασμό Ρώσων αξιωματούχων και τι συζητήθηκε.  

8.       Michael Flynn

Ο Flynn, ο οποίος ήταν σύμβουλος τoυ Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με  ενδεχόμενες παράνομες επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

 

ΠΟΙΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Mueller, ο διευθυντής του FBI από το 2001 έως το 2013, είναι τώρα ο ειδικός σύμβουλος που είναι υπεύθυνος για τη διερεύνηση της εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Η νομική ομάδα του Mueller περιλαμβάνει εισαγγελείς με διαφορετικούς τύπους εμπειρογνωμοσύνης, από εγκλήματα «λευκού περιλαιμίου» έως θέματα εθνικής ασφάλειας, καθώς οι ερευνητές εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για την υπόθεση.