Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε σήμερα να προφυλακιστούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίσθηκαν ενώπιον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση. Η ακρόαση τους θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου. 

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος υπουργός, ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Αν ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, λάβει κλήτευση και δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο, η τυπική διαδικασία θα ήταν η έκδοση εντάλματος σύλληψης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις». Ωστόσο επεσήμανε πως «ο Πουτζδεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί».

Παρά τις δηλώσεις του δικηγόρου του πάντως, ο ίδιος ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του για τη στάση του πριν και μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.