«Θέλουμε να διατηρήσουμε στη χώρα μας, την ειρήνη, την θεσμικότητα και την αξιοπρέπεια μας» δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ισπανικής Γερουσίας, ο Καταλανός πρωθυπουργός, Κάρλες Πουτζντεμόντ.

«Το νομίμως εκλεγμένο κοινοβούλιο μας έδωσε σήμερα, με ευρεία πλειοψηφία, αυτή την εντολή» τόνισε. 

Στις δηλώσεις του μέσα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου λίγη ώρα πριν είχε διεξαχθεί η ψηφοφορία υπερ της απόσχισης από την Ισπανία, ο Πουτζντεμόντ, τόνισε πως είναι μια ώρα δράσης και κινητοποίησης αλλά κάλεσε τους Καταλανούς πολίτες να διατηρήσουν θετικό πνεύμα. 

Ο Πουτζντεμόντ τόνισε πως είναι ο λαός αυτός που κρατά μια χώρα ενωμένη κι απευθύνθηκε στους δημάρχους των πόλεων της επαρχίας της Καταλονίας καλώντας τους να συνεχίσουν να εκπροσωπούν «την αλληλεγγύη και την ενότητα μεταξύ θεσμών και πολιτών». «Είναι στα χέρια μας, στα χέρια σας, η προσπάθεια να είναι η Καταλονία ένα ευρωπαικό έθνος» και η κοινωνία της να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. 

«Η Καταλονία είναι και θα είναι μια χώρα ελευθερίας. Στην υπηρεσία των ανθρώπων της. Στις δύσκολες στιγμές και στις στιγμές της χαράς. Τώρα περισσότερο από ποτέ» έγραψε απευθυνόμενος στο λαό, μέσω Twitter, ο Καρλ Πουτζντεμόντ.