Την ιστορική απόφαση να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των φακέλων της δολοφονίας του Τζον Φ. Κένεντι ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με ένα tweet έκανε γνωστή την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τα εδώ και 54 χρόνια απόρρητα έγγραφα γύρω από τη δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ το 1963, παρόλο που το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας διαφωνεί με την ενέργεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να επιτρέψει τη δημοσιοποίηση των 3.000 εγγράφων για τη δολοφονία του Κένεντι, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 26 Οκτωβρίου. Όλοι οι προκάτοχοί του είχαν αρνηθεί να το επιτρέψουν.

Παρόλο που πολλοί Αμερικανοί ζητούν εδώ και δεκαετίες να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα, τα οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ένα ταξίδι στο Μεξικό που είχε πραγματοποιήσει ο δολοφόνος του Κένεντι, πολλοί άλλοι επικρίνουν τον Τραμπ για την απόφασή του, χαρακτηρίζοντάς την κίνηση αντιπερισπασμού από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την προεδρία του, όπως η έρευνα για την εμπλοκή Ρώσων χάκερ στις εκλογές.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, καθώς μεταξύ αυτών βρίσκονται και κάποια που αναφέρονται σε γεγονότα από τη δεκαετία του 1990, η δημοσιοποίηση των οποίων μπορεί να πλήξει τωρινές υποθέσεις τους. 

Η παλαιότερη σχέση του Τραμπ με την υπόθεση

Η υπόθεση της δολοφονίας Κένεντι έχει δημιουργήσει αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας στις ΗΠΑ από το 1963. Μία από αυτές χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, προκειμένου να πλήξει τον τότε αντίπαλό του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Τεντ Κρουζ.

Σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας αυτή, ο πατέρας του Κρουζ, Ράφαελ Κρουζ, βρισκόταν με τον δολοφόνο του Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, λίγο πριν ο τελευταίος δολοφονηθεί.

Ο Τεντ Κρουζ έχει χαρακτηρίσει «σκουπίδια» τη συγκεκριμένη θεωρία.

Πάντως, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι, δύσκολα θα εκλείψουν οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτή.