Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σαχέντ δήλωσε σήμερα πως η έρευνα για τον Άχμεντ Χανασί, τον τυνήσιο υπήκοο που σκότωσε δύο νεαρές ξαδέλφες στη Μασσαλία (νότια Γαλλία) την Κυριακή, δεν έχει φέρει στο φως μέχρι τώρα οποιοδήποτε στοιχείο ότι είχε σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Τυνησία.

«Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, δεν έχουμε σήμερα πραγματικά συνδέσεις ή απόδειξη που να τεκμηριώνει την αφοσίωση, όταν το πρόσωπο αυτό ήταν στην Τυνησία, σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή στο Ντάες» (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Απαντούσε σε ερώτηση έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Εντουάρ Φιλίπ για την επίθεση με μαχαίρι μπροστά στον σταθμό Σαν Σαρλ στη Μασσαλία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος λίγο μετά. Ωστόσο αυτή η ανάληψη ευθύνης προκάλεσε αμέσως ερωτήματα.

«Είμαστε επίσης σοκαρισμένοι στην Τυνησία επειδή κι εμείς ήμασταν θύματα τριών τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015», είπε ακόμη ο Σαχέντ, αναφερόμενος σε τρεις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν 72 θανάτους εκείνη τη χρονιά στη χώρα.Στην Τυνησία, συγγενείς του Άχμεντ Χανασί, 29 ετών, δήλωσαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν τι μπορεί να ώθησε σε αυτή την πράξη αυτόν που περιγράφουν ως χρόνιο χρήστη ναρκωτικών αλλά όχι ως ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.

Σύμφωνα με τον πατέρα του Νουρεντίν, ο νεαρός άνδρας είχε φύγει από την Τυνησία σε ηλικία 17 ετών, αλλά επέστρεφε τακτικά από την Ευρώπη για να συναντηθεί με την οικογένειά του στην Μπιζέρτα (βόρεια Τυνησία).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ