Ανακοίνωση για το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία εξέδωσε η Ευρωπαική Επίτροπη, τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως ορίζει η ισπανική συνταγματική τάξη».

«Η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία είναι αντίθετη στο Σύνταγμα της Ισπανίας» ξεκινά η ανακοίνωση και προσθέτει «επαναλαμβάνουμε τη νομική θέση της Κομισιόν, πως αν ένα τέτοιο δημοψήφισμα οργανωνόταν σε συμφωνία με τη συνταγματική τάξη της Ισπανίας, αυτό σημαίνει πως τα εδάφη που θα αποσχίζονταν από τη χώρα θα είχαν τεθεί αυτομάτως εκτός Ευρωπαικής Ένωσης». 

«Εκτός από το στενά νομικό μέρος της υπόθεσης» προσθέτει, «η Κομισιόν πιστεύει οτι η εποχή αυτή είναι εποχή για ενότητα και σταθερότητα, όχι διχασμό και διάσπαση». 

«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αλλάξουν πολύ γρήγορα στάση, από τη σύγκρουση στο διάλογο. Η βία δεν μπορεί να είναι πολιτικό εργαλείο. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι για να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα της Ισπανίας και στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών εντός της επικράτειας του» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Κομισιόν.