Στο πρόσωπο της ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος που μπήκε τρίτο στη γερμανική Βουλή Άλις Βάιντελ είναι στραμμένα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για μία οικονομολόγο και τραπεζικό που έχει τη βάση της στην Ελβετία -δεν αποδίδει φόρους στο γερμανικό κράτος- και μεγαλώνει δύο παιδιά μαζί με τη λεσβία σύντροφό της, ενώ έχει στενούς δεσμούς με την Κίνα.

Είναι «σκληρή», ριζοσπαστική, και δεν εγκαταλείπει ποτέ. Έτσι περιγράφεται το πρόσωπο των ημερών, η 38χρονη Άλις Βάιντελ, η άγνωστη οικονομολόγος ως πριν από έναν χρόνο, που οδήγησε στη γερμανική Βουλή το λαϊκίστικο και ακραίο κόμμα AfD.

Ο ξένος Τύπος συνεχίζει να δίνει στο φως, σε καθημερινή βάση, νέες πληροφορίες για το αμφιλεγόμενο προφίλ μιας νέας, ωραίας, σικάτης και ξανθιάς, αυστηρής λεσβίας που πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις μέσα από τις θέσεις και τα λεγόμενά της. Ποιο είναι άραγε το αληθινό όραμα της Άλις Βάιντελ;

Αν και την γνωρίσαμε ως επικεφαλής ενός ακροδεξιού ξενοφοβικού κόμματος, εκείνη δηλώνει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη. Η ίδια έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του ρατσισμού, ωστόσο την ίδια στιγμή δηλώνει ότι οι μετανάστες είναι αμόρφωτοι. Η σύντροφός της είναι από τη Σρι Λάνκα - ενώ στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων στη Γερμανία είναι χάσιμο χρόνου.

Η πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs βγάζει προς τα έξω ένα μοντέρνο πρόσωπο, αλλά μήπως «βαθιά» μέσα της έχει την πιο ακραία ιδεολογία;

Οι φίλοι της εκτιμούν ότι οι απόψεις της δεν είναι πάντοτε ακραίες, ενώ η ίδια έχει μηνύσει τηλεοπτικό δίκτυο, επειδή την αποκάλεσαν «Ναζί σκύλα».

Κεντρική πολιτική γραμμή της Άλις Βάιντελ, μιας γυναίκας που βρισκόταν επί χρόνια στον σκληρό πυρήνα της Οικονομίας και της παγκοσμιοποίησης, είναι κυρίως η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ, την οποία υποστηρίζει θερμά.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αντιφάσεις είναι εμφανείς. Πόσω μάλλον, αν κανείς αναλογιστεί μόνο ότι μεγαλώνει και δύο παιδιά μαζί με τη σύντροφό της, που είναι μετανάστρια.

Η ίδια δείχνει να έχει αποκηρύξει ορισμένες από τις ακραίες εθνιστικές θέσεις του κόμματός της, ωστόσο το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι τα μηνύματα που στέλνει το AfD έχουν δύο αναγνώσεις.

Η Άλις Βάιντελ έχει εργαστεί στην Goldman Sachs, την Allianz Global Investors, την Bank of China αλλά και τη γερμανική ιντερνετική εταιρεία Rocket Internet. Έχει ζήσει έξι χρόνια στην Κίνα και μιλά άπταιστα αγγλικά και κινέζικα. Δεν ζει μόνιμα στη Γερμανία. Με ντοκτορά στα οικονομικά, έχει ως βάση της την Ελβετία.

Στο εξής η Βάιντελ θα ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επηρεάζοντας τις θέσεις του γερμανικού πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης απέναντι στις αλλαγές της ευρωζώνης αλλά και απέναντι στα ελληνικά ζητήματα. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά μετά το 1949 που μπαίνει στη γερμανική Βουλή ένα ακροδεξιό κόμμα και μάλιστα στην τρίτη θέση.


Οι ηγέτες της γερμανικής ακροδεξιάς

Στην ηγετική ομάδα είναι ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, 76 ετών, εκδότης, από τους πλέον σκληροπυρηνικούς, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διάλυσης της ευρωζώνης.

Από την πρώτη στιγμή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών στο κόμα AfD έγιναν ανακατατάξεις που δείχνουν τη σκληρή στάση που θα ακολουθήσουν στο κοινοβούλιο της Γερμανίας. Η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Άλις Βάιντελ έχει συμμαχήσει με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ που είναι και το νούμερο δύο του κόμματος. Η τρίτη τη τάξει Φράουκε Πέτρι, που ανήκει στους μετριοπαθείς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ότι αποχωρεί, ακολουθώντας ανεξάρτητη πορεία.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία η Πέτρι εμφανίστηκε αγκαλιά με το δύο μηνών μωρό της για να προπαγανδήσει τις ξενοφοβικές και ακροδεξιές απόψεις της.