Με μικρή απόκλιση από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά των κομμάτων στις γερμανικές εκλογές, με άνετο προβάδισμα της Άνγκελα Μέρκελ παρότι δείχνουν το χαμηλότερο ποσοστό του CDU επί ηγεσίας της.

Το πρώτο exit poll:

CDU/CSU 32,5% 

SPD 20%

AfD 13,5% 

FDP 10,5% 

Πράσινοι 9,5%

Die Linke 9%

Λοιπά κόμματα 5% 

Οι εκτιμήσεις αποτελέσματος ως τώρα ανεβάζουν το CDU/CSU στο 33,1%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 7,2% χαμηλότερο από αυτό που πέτυχε στις εκλογές του 2013. Περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι εκτιμάται πως μετατοπίστηκαν απο το CDU/CSU στο ξενοφοβικό AfD. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν 34-36% στο CDU/CSU, 21-22% στο SPD, 11-13 στο AfD, 9,5-11% στο Die Linke, 9-9,5% στο FDP και 7-8% στους Πράσινους.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Το μοναδικό βιώσιμο σενάριο συγκυβέρνησης, μετά την επιβεβαίωση δια στόματος Μάρτιν Σουλτς οτι δεν θα συμμετάσχουν σε «Μεγάλο Συνασπισμό», είναι ο συνασπισμός «Τζαμάικα», ένας συνασπισμός του CDU/CSU, του FDP και των Πρασίνων.

Στο καθιερωμένο στρογγυλό τραπέζι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που μεταδίδεται διακαναλικά κάθε εκλογική βραδιά, η Άνγκελα Μέρκελ σύστησε υπευθυνότητα για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης και κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να το ξανασκεφτεί από αύριο. 

Ο Μάρτιν Σουλτς εκτίμησε πως ο συνασπισμός CDU-FDP-Πρασίνων θα έχει φοβερές αντιφάσεις και «θα παραλύσει τη χώρα». Ο αρχηγός του FDP διερωτήθηκε στο σημείο αυτό γιατί τους ωθεί τότε σε συνεργασία.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί επιτέθηκαν στον πρόεδρο του AfD, Γιόργκ Μόιτεν, για τις ακραίες θέσεις που έχουν εκφράσει στελέχη του κόμματος του. 

Ο συνασπισμός αυτός δεν έχει ξαναδοκιμαστεί σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το ποσοστό που θα πετύχουν οι Πράσινοι (οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν σε χαμηλά ποσοστά, απο τα χαμηλότερα της ιστορίας τους) και από τις εσωτερικές διαμάχες στο κόμμα.

Με το σενάριο αυτό, όπως σημειώθηκε εμμέσως και από τον Μάρτιν Σουλτς, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος το ξενοφοβικό AfD να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. 

Στην ομιλία της η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε στο AfD και είπε πως θα αναλύσουν τους λόγους που οδήγησαν στο ποσοστό του και θα τους αντιμετωπίσουν με καλές πολιτικές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.