Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι του Μεξικού μετά τον τεράστιο σεισμό μεγέθους 8,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί (ώρα Ελλάδος) με απολογισμό 15 νεκρούς και πολύ μεγάλες καταστροφές.

Ωστόσο, πολλοί σχολιάζουν ένα σπάνιο φαινόμενο που ακολούθησε μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου: δυνατές λάμψεις φωτός στον νυχτερινό ουρανό της Πόλης του Μεξικού που ήταν ορατές από πολύ μακριά.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται μετά από κάποιους ισχυρούς σεισμούς, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για την αιτία που το προκαλεί. Στο παρελθόν παρόμοια φώτα έχουν παρατηρηθεί μετά τους σεισμούς στην Ιταλία (Λάκουιλα 2009), στο Περού (2007) αλλά ακόμα και στο Ίντου της Ιαπωνίας το μακρινό 1930.

Εκατοντάδες χρήστες του twitter έσπευσαν να ανεβάσουν ερασιτεχνικά βίντεο που δείχνουν τα φώτα στον ουρανό του Μεξικού.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Μία υπόθεση είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα περιλαμβάνει τον ιονισμό οξυγόνου σε ανιόντα οξυγόνου με τη διάσπαση των υπεροξειδικών δεσμών σε ορισμένους τύπους πετρωμάτων από την υψηλή καταπόνηση πριν και κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Μετά τον ιονισμό, τα ιόντα ταξιδεύουν μέσα από τις ρωγμές στα πετρώματα και μόλις φτάσουν στην ατμόσφαιρα αυτά τα ιόντα μπορούν να ιονίσουν θύλακες αέρα, σχηματίζοντας πλάσμα που εκπέμπει φως.

Mία άλλη υπόθεση αναφέρει ότι τα φώτα αυτά προκαλούνται από την τριβή μεταξύ των πετρωμάτων που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τάση, ενώ άλλοι επιστήμονες ισχυρίζοναι ότι πρόκειται απλώς για δυνατές εκρήξεις σε γεννήτριες με ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο σεισμολόγος Stephen Hicks αναφέρει ότι οι λάμψεις αυτές δεν έχουν αποδειχτεί ποτέ και αναφέρει ότι θα μπορούσαν να είναι απλά μικρές εκρήξεις σε ηλεκτρικές γεννήτριες και συστήματα ισχύος.