Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης του χθες στη Λιβύη, υπογράμμισε τη «δέσμευση» της Γαλλίας στη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα αυτή, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, που συνεχίζεται μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.


Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους με τον Μοχάμεντ αλ Τάχερ Σιάλα, τον ομόλογό του της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στο πλευρό του, ο Λε Ντριάν υπογράμμισε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν να τονιστεί «η δέσμευση της Γαλλίας» και προσωπικά του «προέδρου Μακρόν» το Παρίσι «να συμβάλλει στην επίλυση αυτής της κρίσης».


Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο γάλλος ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στο αρχηγείο του, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον Χάφταρ.
Ο στρατηγός Χάφταρ υποστηρίζει την αντίπαλη κυβέρνηση, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.


Οι δύο άνδρες συζήτησαν για «τις τελευταίες εξελίξεις στην εθνική και τη διεθνή σκηνή», περιορίστηκε να δηλώσει ο Χαλίφα αλ Αμπίντι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του κάνοντας μια συνάντηση με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλαχ στο Τομπρούκ, επίσης στην ανατολική Λιβύη.


Πρωτύτερα έκανε μια στάση στη Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του δημοτικού και στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης αυτής, η οποία διαθέτει μεγάλη επιρροή στην πολιτική σκηνή και ορισμένες από τις πιο ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις της Λιβύης.


Η πρώτη επίσκεψη του γάλλου ΥΠΕΞ στη Λιβύη «εγγράφεται στη δυναμική» που δημιουργήθηκε σε μια σύνοδο τον Ιούλιο σε ένα προάστιο του Παρισιού, είπε ο Λε Ντριάν στην Τρίπολη.


Κατά τη διάρκεια της συνόδου, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία της Γαλλίας ο επικεφαλής της αδύναμης ΚΕΕ Φάγεζ αλ Σάρατζ και ο στρατηγός Χάφταρ είχαν αποδεχθεί —χωρίς όμως να τον υπογράψουν— έναν οδικό χάρτη για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη διοργάνωση εκλογών το 2018.


Για τον Λε Ντριάν, «η σταθεροποίηση» της Λιβύης θα έλθει «με την εφαρμογή των διακηρύξεων» της συνόδου του Παρισιού, οι οποίες προέβλεπαν κυρίως «τη βελτίωση της Συμφωνίας της Σχιράτ», η οποία υπεγράφη ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη του 2015 στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί η σύγκρουση και να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.


Ο στόχος είναι «μια Λιβύη ενωμένη, με θεσμούς που θα λειτουργούν», κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για την διαρκή αποτροπή της τρομοκρατικής απειλής και για να προχωρήσει η συμφιλίωση», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επίσης επισκέφθηκαν τη Λιβύη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.