Ένα μικρό λευκό φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος στην περιοχή Ράμπλας, από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχής της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 13 ανθρώπους και να τραυματίσει δεκάδες. Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχο της κυβέρνησης της Καταλονίας ο αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ξεπερνά τους 100.

Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το όχημα πεζός και δεν φαίνεται να ήταν οπλισμένος, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου Καταλανός αστυνομικός, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν πως υπήρχε και δεύτερο όχημα που βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Βαρκελώνης.

Οι δύο άνδρες που συνελήφθηκαν μετά από την επίθεση έχουν σχέση με το αιματηρό συμβάν αλλά κανένας από τους δύο δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος.

Η αστυνομία είπε ότι ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι Μαροκινός και ο άλλος από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνελήφθηκαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλωνίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Παράλληλα, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι άλλος ένας άνδρας που παρέσυρε δύο αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση του επεισοδίου αυτού με την επίθεση με το φορτηγάκι.

Μεταξύ των τραυματιών υπάρχει μία οικογένεια Ελλήνων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος είναι αρκετά σοβαρά τραυματισμένη καθώς το βαν την χτύπησε με αποτέλεσμα να την εκσφενδονίσει 20 μέτρα μακριά, ενώ και η 16χρονη κόρη φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, ενώ ο γιος της οικογενείας -δευτεροετής φοιτητής ιατρικής στη Γερμανία- έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα. Ελαφρότερα τραυματισμένος είναι ο πατέρας της οικογένειας, ο οποίος είναι γνωστός γιατρός των Αθηνών και βρισκόταν στην ισπανική πόλη για οικογενειακές διακοπές.

Ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι αρχές έχουν συλλάβει τον εικονιζόμενο Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος φέρεται να είχε νοικιάσει το επίμαχο βαν. Στο προφίλ του στο facebook δηλώνει πως κατάγεται από τη Μασαλία και ζει στη Χιρόνα της Ισπανίας.

H στιγμή της σύλληψης του Ουκαμπίρ:

Παράλληλα, η ισπανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δεύτερου υπόπτου σε σχέση με την επίθεση στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλονίας.

Έκρηξη σε σπίτι στην Καταλονία

Έκρηξη σημειώθηκε σε οικία στο Αλκανάρ νωρίς το πρωί της Πέμπτης κατά την οποία ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό ενδεχομένως να συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έκανε γνωστό ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελόνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας», είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ. Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας «τρομοκρατική επίθεση».

Η πορεία του οχήματος που σκόρπισε τον τρόμο στη Βαρκελώνη:

 

Ένα βίντεο δείχνει πολίτες να τρέχουν τρομαγμένοι στη Βαρκελώνη:

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Μια ακόμα επίθεση με βαν

Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.