Και πάλι, ύστερα από πέντε χρόνια, ένας αστεροειδής-βολίδα, 15 έως 30 μέτρων, φλερτάρει -αυτή τη φορά πιο επικίνδυνα- με τη Γη. Όπως ανακοίνωσαν η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο αστεροειδής με την ονομασία «2014 TC4» θα περάσει «ξυστά» από τον πλανήτη μας στις 12 Οκτωβρίου, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα των επιστημόνων!

«Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτό το αντικείμενο να χτυπήσει τη Γη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» διαβεβαίωσε, πάντως, ο Ντέτλεφ Κόσνι της ESA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ομως, τόσο η ESA όσο και η NASA θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να δοκιμάσουν τα ανακλαστικά και την επάρκεια των συστημάτων επιτήρησης αστεροειδών και επείγουσας αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.

Όπως αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου», ο συγκεκριμένος αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 44.000 χιλιομέτρων, σχεδόν στο ένα όγδοο της απόστασης Γης - Σελήνης και λίγο πάνω από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων, ενώ κινείται με ταχύτητα περίπου 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν τον «2014 TC4» από το 2012, όταν είχε περάσει από τη Γη, σε διπλάσια, τότε, απόσταση από ό,τι τώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ηλιο κάθε 609 ημέρες, συνεπώς θα επανέλθει σε λίγα χρόνια.

Σημειώνεται ότι ένας διαστημικός βράχος περίπου 40 μέτρων είχε πέσει στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας μια τεράστια έκταση έρημου δάσους.