Η HSBC Holdings Plc δεν γεμίζει πια τις επιφάνειες του αεροδρομίου Χίθροου με το σύνθημα της «τοπικής τράπεζας του κόσμου», αλλά το πλήγμα που υπέστη η στερλίνα λόγω brexit και μια πολιτική στροφή προς τα αριστερά, ώθησαν πολλούς Βρετανούς να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα.


Η ζήτηση για λογαριασμούς σε συνάλλαγμα στην HSBC, οι οποίοι έδιναν στους πελάτες μετρητά σε ξένο νόμισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε αύξηση 23% τον Ιούνιο από τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Άνκιτ Πάτελ. Στις 8 Ιουνίου, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέιαναμενόταν να κερδίσει εύκολα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας τωνΣυντηρητικών μετά από μια εκλογική έκπληξη από το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δεσμεύτηκε για περισσότερη κρατική παρέμβαση και υποσχέθηκε να φορολογήσει τα υψηλότερα εισοδήματα πιο πολύ. Από τότε ξεπέρασε την Μέι στις δημοσκοπήσεις.

«Με δεδομένες τις καταστροφικές πτώσεις που είδατε αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι έχουν συναλλαγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Ρομπ Μπέργκεμαν, διευθυντής επενδύσεων στο Brewin Dolphin, ο οποίος συμβουλεύει άτομα που κατέχουν υψηλές θέσεις. Οι Βρετανοί βλέπουν και σκέφτονται: «θα μπορούσαμε να έχουμε πρωθυπουργό τον Κόρμπιν, αλλά το μυαλό των πολιτών εστίασε στον συναλλαγματικό κίνδυνο και στον πολιτικό κίνδυνο: δεν θα μας πιάσετε ξανά σε αυτή την κατάσταση».

Οι λογαριασμοί σε συνάλλαγμα προσφέρονται σε 14 νομίσματα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών να επιλέγουν δολάρια ή ευρώ. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των νέων λογαριασμών ήταν 5% υψηλότερος τους πρώτους επτά μήνες του 2017, δήλωσε ο Πάτελ. Η προηγούμενη περίοδος περιλαμβάνει την 23η Ιουνίου 2016: την ημέρα εκείνη, οι Βρετανοί σοκάρουν τους ψηφοφόρους και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ψηφίζοντας να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωθώντας τη λίρα να βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δολάριο.