Ομάδα χάκερς δημοσιοποίησε χθες σειρά κλεμμένων αρχείων του δικτύου ΗΒΟ, απαιτώντας λύτρα πολλών εκατομμυρίων από το δίκτυο, προκειμένου να μην αναρτήσει στο διαδίκτυο ολόκληρη την τηλεοπτική σειρά και άλλα ευαίσθητα αρχεία.

Η HBO, που έχει παραδεχθεί την κλοπή, δήλωσε πως συνεχίζει να ερευνά το θέμα και συνεργάζεται με την αστυνομία και ειδικούς της κυβερνοασφάλειας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σε πεντάλεπτο βίντεο από τον «κ. Σμιθ» προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της HBO, Richard Plepler, οι χάκερς έδωσαν τελεσίγραφο στην εταιρεία να πληρώσει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, διαφορετικά η ομάδα, που ισχυρίζεται πως έχει κλέψει 1,5 terabytes σειρών και εμπιστευτικών εταιρικών δεδομένων της HBO, θα αναρτήσει όλες τις σειρές και τα ευαίσθητα αρχεία στο διαδίκτυο.

Οι χάκερς ζήτησαν «τον εξαμηνιαίο μισθό μας σε bitcoin» και ισχυρίστηκαν πως κερδίζουν 12-15 εκατ. δολάρια ετησίως από τον εκβιασμό που κάνουν σε οργανισμούς στων οποίων τα δίκτυα έχουν διεισδύσει. Είπαν πως θα έχουν επαφή μόνο με τον Richard και έστειλαν μόνο μια «επιστολή» στη οποία υπάρχουν οι λεπτομέρειες για την πληρωμή.

Το αρχείο που ανέβασαν στο διαδίκτυο ήταν μόλις 3,5 gigabyte και περιελάμβανε κυρίως τεχνικά δεδομένα που φαίνεται να παρέχουν τοπογραφία του δικτύου της HBO και λίστα των κωδικών των administrators του δικτύου. Περιλαμβάνει κάτι που φαίνεται να είναι προσχέδια σεναρίων από πέντε επεισόδια του “Game of Thrones”, περιλαμβανομένου ενός επόμενου επεισοδίου, καθώς και τα email ενός μήνα από τον λογαριασμό του αντιπροέδρου προγραμματισμού ταινιών της HBO.

Το δίκτυο, από την πλευρά του, εκτιμά πως δεν έχει παραβιαστεί το σύνολο του συστήματος email του.

Μεταξύ των αρχείων που υποκλάπηκαν είναι ένα υπολογιστικό φύλλο με νομικές προσφυγές κατά του δικτύου, επιστολές με προσφορές εργασίας σε αρκετά κορυφαία στελέχη της HBO, slides στα οποία γίνεται συζήτηση για τα μελλοντικά τεχνολογικά σχέδια της εταιρείας, καθώς και λίστα 37.977 emails που φέρεται να είναι του Richard Plepler.