Έτοιμη να θέσει θέμα γερμανικών επανορθώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα στην περίοδο της γερμανικής κατοχής 1939-1945 είναι η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη πληροφορίες από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, η Επιστημονική Υπηρεσία της πολωνικής βουλής εξετάζει τη νομική υπόσταση ενός τέτοιου αιτήματος έναντι της Γερμανίας.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε μια «ιστορική αντεπίθεση», χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ποσό που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση της χώρας. Παλαιότερες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η εκτίμηση των καταστροφών στην Βαρσοβία έφτανε στα 45 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, από πλευράς Γερμανίας η αντίδραση στα πολωνικά σενάρια είναι ίδια με αυτά της... Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι δηλαδή δεν υπάρχει πλέον ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων, καθώς όλα έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν.

«Η Γερμανία αναγνωρίζει τις πολιτικές, ηθικές και οικονομικές της ευθύνες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία υπενθύμισε ότι εκτός από γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις το 1953 η Πολωνία είχε «δεσμευτικά δηλώσει» πως παραιτείται από περαιτέρω αξιώσεις.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της DW, το συγκεκριμένο θέμα σχετίζεται άμεσα με την ψυχρότητα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, με την Πολωνία να αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και την ενεργοποίηση του πλαισίου νομικών ενεργειών από την Κομισιόν μετά τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.