Για Τρίτη μέρα σήμερα δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες στο Μαυροβούνι.

Οι πυρκαγιές που μαίνονται κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής συνεχίζουν να καίνε μεγάλες εκτάσεις, ενώ οι φωτιές στην Κροατία σταδιακά τίθενται υπό έλεγχο.


«Αναμένουμε ένα υδροφόρο αεροσκάφος από την Ουκρανία για να συνδράμει τις προσπάθειές μας… Οι πυρκαγιές είναι πιθανό να περιοριστούν και να τεθούν υπό έλεγχο στη διάρκεια της σημερινής ημέρας», ανακοίνωσε ο διοικητής μιας μονάδας εκτάκτων περιστατικών στο Μαυροβούνιο, ο Ζόραν Μπάμπιτς, τον οποίο επικαλείται τοπικό μέσο ενημέρωσης.


Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Μαυροβουνίου για αποστολή διεθνούς βοήθειας, ελβετικά και βουλγαρικά ελικόπτερα καθώς και ένα αεροσκάφος από το Ισραήλ αναμένονται σήμερα.


Οι δασικές πυρκαγιές στη χερσόνησο Λουστίτσα οδήγησαν στην απομάκρυνση περισσότερων από εκατό κατασκηνωτών, ενώ απειλήθηκαν οι γειτονικές πόλεις Τίβατ, Χέρτσεγκ Νόβι και Κότορ.


Αναβαίνοντας την Αδριατική ακτή, στην Κροατία, περίπου δώδεκα πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή σε χωριά κοντά στην τουριστική πόλη Σπλιτ, αλλά η κατάσταση βαίνει τώρα προς ομαλοποίηση, σύμφωνα με επίσημη πηγή.


«Δεν μπορούμε να πούμε ότι (οι πυρκαγιές στην περιοχή του Σπλιτ) έχουν κατασβεστεί αλλά έχουν περιοριστεί», δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών στο Σπλιτ Ιβάν Κοβάτσεβιτς χθες βράδυ προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους και τις εστίες τους.


Ο διοικητής των κροατών πυροσβεστών, Σλάβκο Τουτσάκοβιτς, δήλωσε πως πολλές φωτιές είναι ακόμη ενεργές αλλά πως η κατάσταση έχει τεθεί «υπό έλεγχο».