Ανοιχτό άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσει τελικά η χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που προβλέπει δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα χρόνια, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το Γάλλο πρόεδρο. Το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν ιδιαιτέρως φιλικό και χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που αποχώρησαν αγκαλιασμένοι από τη συνέντευξη Τύπου.

Παρ’όλα αυτά, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τη Συνθήκη του Παρισιού, όμως υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να συζητούν και σε μία αποστροφή του λόγου του ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στην απόφασή του για αποχώρηση από τη συμφωνία, λέγοντας ότι «μπορεί κάτι να γίνει», παρότι νωρίτερα ο Μακρόν είχε τονίσει ότι «σέβεται την απόφαση του αμερικανού Προέδρου».

Γενικά πάντως, το κλίμα ήταν πολύ θετικό και, όπως φαίνεται, ο Γάλλος Πρόεδρος κατάφερε να «σπάσει τον πάγο» που υπήρχε με τον Πλανητάρχη, λόγω των αποφάσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ και γενικά λόγω του αιχμηρού του λόγου. Στις παρεμβάσεις τους, οι δύο ηγέτες έστειλαν μηνύματα ενότητας των λαών τους «που κάποτε πολέμησαν στο ίδιο στρατόπεδο» εν όψει και της σημερινής επετείου της γαλλικής Επανάστασης.

Η συνέντευξη Τύπου των δύο αντρών έγινε μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν και στην οποία συζήτησαν σειρά θεμάτων, όπως η κρίση στη Συρία και στη Βόρεια Κορέα, αλλά και η συμφωνία τους να εργαστούν στενά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Όσον αφορά τη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες των χωρών τους να σχεδιάσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα προετοιμάζει το μέλλον της χώρας.

«Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, ιδίως στην οικοδόμηση ενός οδικού χάρτη για τη μεταπολεμική περίοδο» είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον «την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας» στις συζητήσεις για τη Συρία.

Καλό κλίμα για τις συζύγους των προέδρων

Το καλό κλίμα ήταν εμφανές και στη συνάντηση των δύο Πρώτων Κυριών, οι οποίες επισκέφτηκαν την Παναγία των Παρισίων και στη συνέχεια έκαναν κρουαζιέρα στο Σηκουάνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δείπνο των δύο ζευγαριών στο περίφημο εστιατόριο «Ιούλιος Βερν» στο δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ του βραβευμένου με αστέρι Μισελέν σεφ, Αλέν Ντικάς, ενώ την Παρασκευή το Προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ θα παρευρεθεί στην παρέλαση για την επέτειο της γαλλικής επανάστασης, γνωστή και ως ημέρα της Βαστίλης.

Στήριξε τον γιο του ο Τραμπ

Αίσθηση πάντως έκανε η ερώτηση που δέχτηκε ο Τραμπ για το γιο του λίγες ώρες αφού ο Τραμπ τζούνιορ εκκλήθη να καταθέσει στην Επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά την υπόθεση των σχέσεων της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία. Ο Πλανητάρχης στήριξε το γιο του τονίζοντας ότι «είχε μία σύντομη συνάντηση με μία Ρωσίδα δικηγόρο, όχι της κυβέρνησης, η οποία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα».