Δύο ώρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη από μήνες, δηλ. στις 01:00 αντί στις 03:00, έφτασε σήμερα τα ξημερώματα το γεωτρύπανο “West Kapella” της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI στο προκαθορισμένο σημείο για την έναρξη της γεωτρήσεως «Ονησίφορος Δυτικό -1» και αναμένεται να ανεφοδιαστεί εν πλω με καύσιμα, εφόδια κλπ., ώστε εν συνεχεία να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες ενέργειες. Ο ανεφοδιασμός αυτός θα γίνει από δύο σκάφη που βρίσκονται ήδη για το σκοπό αυτό στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ και ένα τρίτο σκάφος θα κινείται συνεχώς γύρο του για ασφάλεια.    

Λίγες ώρες αργότερα στα διεθνή ύδατα της Κύπρου ξεκινά μία διεθνής, πολυεθνική, άσκηση ερεύνης-διασώσεως, που ανακοινώθηκε με NAVTEX από πλευράς του Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης-Διασώσεως (ΚΣΕΔ) Λάρνακος, με τη συμμετοχή ελληνικών, γαλλικών και άλλων ναυτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.      

Το πλοίο-γεωτρύπανο κατά τον πλου του εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δεν είχε την παραμικρή παρενόχληση από τουρκικής πλευράς ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο λιμάνι της Λάρνακος ναυλοχούν ήδη δύο γαλλικές φρεγάτες, που κανονικώς συμμετέχουν στην αποστολή της ναυτικής δυνάμεεως του ΟΗΕ που επιχειρεί στα ανοικτά του Λιβάνου, της UNIFIL, προφανώς «διά παν ενδεχόμενον».

Η Τουρκία, με νέα NAVTEX (700/17) επιχειρεί παρανόμως να δεσμεύσει περιοχή δυτικώς της Κύπρου, μέρος της οποίας καλύπτει και τα οικόπεδα 6,10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ για νέα ναυτική άσκηση με πυρά στις 17 και 18 Ιουλίου. Εννοείται ότι στην ίδια περιοχή, στο τεμάχιο («οικόπεδο») «Νο.11», βρίσκεται ήδη – ως προελέχθη – από σήμερα τα ξημερώματα το γεωτρύπανο και μπορεί κανείς ευκόλως να αντιληφθεί τι μπορεί να συμβεί αν τελικώς η Τουρκία πραγματοποιήσεις τις σχεδιαζόμενες «απειλές» της για ναυτικές ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών! Επίσης στην περιοχή θα βρίσκονται και άλλα δύο ερευνητικά πλοία επ’ ωφελεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα “RAMFORM HYPERION” και “RAYMOND CROSE”, ενώ στο λιμάνι Tasucu βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “BARBAROS H. PASA”, ενώ στον κόλπο της Αττάλειας βρίσκεται και πραγματοποιεί έρευνες και το ερευνητικό πλοίο των τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων TCG “CESME” (A-599).              

Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί οι εξής ενέργειες από πλευράς Λευκωσίας και Άγκυρας.             Με την έκδοση της απαραίτητης «οδηγίας προς ναυτιλομένους» (NAVTEX), βάση της οποίας ανακοινώθηκε ουσιαστικώς η έναρξη των εργασιών του γεωτρύπανου και η κήρυξη «ζώνης ασφαλείας» ακτίνος 5 ναυτικών μιλίων πέριξ της εξέδρας γεωτρήσεως “West Kapella”, στο τεμάχιο «Νο.11» της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε το βράδυ της 10ης Ιουλίου η Λευκωσία.

Στη νόμιμη αυτή ενέργεια της Κύπρου απάντησε στις 11 Ιουλίου η Άγκυρα εκδίδοντας δική της NAVTEX, την 697/17, για τη διενέργεια ναυτικών ασκήσεων στα διεθνή ύδατα της Κύπρου, επί της Κυπριακής ΑΟΖ, περιλαμβάνοντας τα τεμάχια «Νο.5,6 και 7», σε μικρή απόσταση από το τεμάχιο «Νο.11», όπου θα διεξαχθεί η γεώτρηση, για το διάστημα 12 και 13 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμφώνως με την κυπριακή NAVTEX (258/17), που εκδόθηκε στις 0600 της 10 Ιουλίου 2017 από το ΚΣΕΔ Λάρνακος, δεσμεύεται η συγκεκριμένη περιοχή για διάστημα τριών μηνών, όσο δηλαδή προβλέπεται να διαρκέσει και η δοκιμαστική γεώτρηση, και «συνιστάται» καθ’ οιονδήποτε τρόπο η προσέγγιση οποιουδήποτε σκάφους σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων. «Εξερευνητικές δραστηριότητες θα λάβουν χώραν από τη 12η Ιουλίου 2017 και για μία περίοδο τριών μηνών σε μία κυκλική περιοχή με ακτίνα 5 ν.μ. από τη θέση 33 13.272 Βόρειο και 031 59.684 Ανατολικό.

Για λόγους ασφαλείας όλων των ναυτιλομένων συνιστάται ισχυρώς να αποφεύγεται η είσοδος στην προαναφερθείσα περιοχή». Με μία δεύτερη NAVTEX (257/17) το αρμόδιο κυπριακό ΚΣΕΔ προειδοποιεί τους ναυτιλομένους ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η προσέγγιση οποιουδήποτε σκάφους σε ακτίνα μικρότερη των 500 μέτρων από οποιοδήποτε εξωτερικό σημείο του ερευνητικού σκάφους για λόγους ασφαλείας. Επίσης το ΚΣΕΔ Λάρνακος με άλλη, ξεχωριστή, NAVTEX (256/17) εξήγγειλε τη διενέργεια πολυεθνικής ασκήσεως ερεύνης-διασώσεως για σήμερα 12 Ιουλίου, από 05:00 ως 11:00, προφανώς υποστηρικτική της ενεργείας του γεωτρυπάνου. Γι’ αυτήν την τελευταία κυπριακή NAVTEX οι Τούρκοι εξέδωσαν παράνομη αντι-NAVTEX (696/17) με την οποία ενημερώνουν του ναυτιλομένους ότι η προηγηθείσα εξαγγελτική κυπριακή NAVTEX εκδόθηκε από «παρανόμως από αναρμόδιο σταθμό». 

Στο μεταξύ η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ έχει δεσμεύσει παρανόμως ισάριθμες περιοχές εντός του FIR Λευκωσίας, βορείως και βορειοδυτικώς της Κύπρου. Συγκεκριμένως, σήμερα από 11:00 ως τις 16:00 αναγγέλθηκαν παρανόμως ασκήσεις ερεύνης και διασώσεως σε μια ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. βορειοδυτικώς της Κύπρου.

Με δεύτερη παράτυπη ΝΟΤΑΜ οι Τούρκοι «δέσμευσαν» περιοχή βόρεια της Κύπρου, από το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι και τον Ακάμα και ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Κύπρου επίσης για σήμερα από τις 11:00 μέχρι τις 16:00. Τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, «δεσμεύει» επίσης περιοχή στο FIR Λευκωσίας μεταξύ βόρειων ακτών της Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας, για τις ίδιες ώρες, σε ύψη μέχρι και 20.000 πόδια. Τέλος, από νωρίς σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες προετοιμασίας της γεωτρήσεως, που θα πραγματοποιηθεί στο σημείο που είχε επιλεγεί ως κύριο σημείο, αφού η έρευνα με υποβρύχιο ρομπότ στην περιοχή κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβάλλουν την επιλογή ενός από τα δύο εναλλακτικά σημεία γεωτρήσεως που επεξεργάστηκε η ΤΟΤΑL, όπως υποβρύχια ναυάγια κλπ. 

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους στο «Οικόπεδο 11»