Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κορεατική χερσόνησο μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Η Βόρεια Κορέα χθες, και ενώ η ΗΠΑ ετοιμάζονταν να γιορτάσουν την 4η Ιουλίου, έκανε δοκιμή ενός νέου, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή» και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την Αλάσκα.


Μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών. Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι αυτό ήταν «το δώρο στους αμερικανούς μπάσταρδους»


Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη χώρα αλλά και τους συμμάχους της απέναντι στην μεγεθυνόμενη απειλή της Βόρειας Κορέας, ενώ καταδίκασε την δοκιμή.

«Παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας και να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ιαπωνία, ενώπιον αυτών των απειλών, παραμένει αλύγιστη», πρόσθεσε η ίδια.


Όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA η απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χαρακτηρίζεται ορόσημο για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει ήδη διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει ένα μικρό οπλοστάσιο ατομικών όπλων.


Η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν την επικράτεια των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει τον Ιανουάριο ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Βόρεια Κορέα να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε να συγκληθεί σήμερα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί η εκτόξευση.

Η εκτόξευση, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, έγινε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξεταστούν τρόποι για να χαλιναγωγηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, τα οποία η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει αψηφώντας τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει το ΣΑ.

Απάντηση από ΗΠΑ και Νότιας Κορέα

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα στα ανοικτά της ασιατικής χώρας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός· επρόκειτο προφανώς για μια επίδειξη δύναμης μετά τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Η δυνατότητα να πλήττονται στόχοι σε μεγάλο στρατηγικό βάθος δίνει τη δυνατότητα στη συμμαχία της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «να προσβάλλουν το πλήρες φάσμα» στόχων που είναι κρίσιμο να εξουδετερώνονται έγκαιρα, «υπό όλες τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι στα γυμνάσια δοκιμάστηκαν το Army Tactical Missile System (ATACMS) και ο πύραυλος Hyunmoo II της Νότιας Κορέας.