Απαγόρευση εξόδου από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επεβλήθη από το δικαστήριο στον τέως πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, στο πλαίσιο της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών, για τις οποίες διώκεται.

Εναντίον του κ. Γκρουέφσκι αλλά και τριών υπουργών της κυβέρνησής του η Ειδική Εισαγγελέας των Σκοπίων είχε ζητήσει την προφυλάκισή τους, ωστόσο το Πρωτοδικείο Σκοπίων τους αφαίρεσε τα διαβατήρια και τους επέβαλλε αναγκαστική παρουσία στις Αρχές κάθε εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ειδική Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, κατά 94 ατόμων και 7 νομικών προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, όπως αυτές αποκαλύπτονται από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και έχει ζητήσει την προφυλάκιση 18 εξ΄ αυτών.

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, το Πρωτοδικείο των Σκοπίων, απέρριψε τα αιτήματα προφυλάκισης, για άλλα 13 άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και εξάδελφος του κ. Γκρουέφσκι, Σάσο Μιγιάλκοφ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα - Μίλεφσκα, ο δήμαρχος του περιφερειακού Δήμου, Γκαζίμπαμπα των Σκοπίων, Τόνι Τραϊκόφσκι και ο αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού «SITEL», Ντράγκαν Πάβλοβιτς - Λάτας, στους οποίους επίσης επέβαλε τα ίδια περιοριστικά μέτρα.

Από την Ειδική Εισαγγελία, πάντως, ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθούν εφέσεις για τις αποφάσεις αυτές του Πρωτοδικείου, εμμένοντας στο αίτημά της για προφυλακίσεις. Εφέσεις για τα περιοριστικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν ανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν και οι κατηγορούμενοι, ζητώντας την άρση τους.