Μετά την Ελλάδα, η «μάχη της γραβάτας» δόθηκε αυτές τις μέρες και στο γαλλικό Κοινοβούλιο, όπου ο ηγέτης της αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, και πολλοί βουλευτές του κόμματός του αποφάσισαν να σπάσουν τον ενδυματολογικό κώδικα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και να εμφανιστούν στην πρώτη συνεδρίαση χωρίς γραβάτα και, ορισμένοι, ακόμη και χωρίς σακάκι.

Πολλές εφημερίδες, μεταξύ τους και η συντηρητική Le Figaro, έγραψαν πύρινα άρθρα για τους νέο-κομμουνιστές, όπως αποκαλούν το κόμμα του Μελανσόν, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, θεωρούν ότι κάνουν αντίσταση μη σεβόμενοι το Κοινοβούλιο. «Είναι σα να προσπαθεί ο αστυνομικός να νικήσει την τρομοκρατία με σπίρτα», αναφέρει χαρακτηριστικά αρθρογράφος της εφημερίδας.

«Υπήρχαν στη γαλλική επανάσταση οι sans-culottes ("Ξεβράκωτοι-αυτοί που δεν είχαν καθόλου χρήματα"), τώρα θα υπάρχουν οι sans-cravates ("Χωρίς γραβάτα")», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και εξήγησε ότι «δεν απορρίπτουμε τη γραβάτα γιατί έχουμε κάτι εναντίον της γραβάτας - ορισμένοι από εμάς φοράνε, άλλοι δεν φοράνε. Αλλά δεν ανεχόμαστε να μας επιβάλλουν τον τρόπο που θα ντυνόμαστε».

«Ο λαός μπαίνει στη Βουλή. Εμείς έτσι το βλέπουμε, συμβολικά. Έχουμε δικούς μας κώδικες να επιβάλουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αλέξις Κορμπιέρ, ενώ άλλοι βουλευτές τόνιζαν ότι είχαν κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς γραβάτα, τώρα πάνε στη Βουλή ντυμένοι με τον ίδιο τρόπο.

Βουλευτές άλλων κομμάτων πάντως μιλούσαν για «προσβολή» και «ασέβεια» προς το θεσμό, με τον πρώην Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Μπερνάρ Ακουαγιέ, να δηλώνει ότι το να μπαίνει ένας βουλευτής στο Κοινοβούλιο χωρίς γραβάτα δείχνει «έλλειψη σεβασμού προς τους Γάλλους, τους ψηφοφόρους και το θεσμό που αποτελεί την καρδιά της Δημοκρατίας».

Όπως φαίνεται, οι βουλευτές του κόμματος του Μελανσόν προσπαθούν να καθιερώσουν την παράδοση που ξεκίνησε στη Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και Ισπανία οι Ποδέμος του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία δεν υπάρχει νόμος για τον κώδικα ενδυμασίας στη Βουλή ούτε για άντρες ούτε για γυναίκες. Ωστόσο, θεωρείται άγραφος κανόνας το να φορούν οι άντρες γραβάτα και οι γυναίκες να είναι ντυμένες αναλόγως. Το 2008, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής είχε κάνει μία ανφορά στον ενδυματολογικό κώδικα λέγοντας ότι όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να σέβονται το Κοινοβούλιο και να ντύνονται ανάλογα.