Την έγκρισή της για την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος για την διακοπή της κρατική επιχορήγησης ακραίων πολιτικών κομμάτων έδωσε η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας.

Η Μπούντεσταγκ προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να καταστεί δυνατό να τερματιστεί η κρατική χρηματοδότηση κομμάτων, όπως το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τον Ιανουάριο, το οποίο συμπέρανε ότι οι σκοποί του NPD αντιβαίνουν τον θεμελιώδη νόμο της χώρας.

Οι βουλευτές ενέκριναν την αναθεώρηση αυτή του μεταπολεμικού γερμανικού Συντάγματος για να σταματήσει η δημόσια χρηματοδότηση που διάκεινται εχθρικά έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το NPD θεωρείται το πιο ριζοσπαστικό ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας και φλερτάρει ανοιχτά με τους νεοναζί. «Το κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί εκείνους που επιδιώκουν να το εξαλείψουν», ανέφερε ο συντηρητικός βουλευτής Φόλκερ Ούλριχ (CDU-CSU).

Πάνω από τα 2/3 των κοινοβουλευτικών τάχθηκαν υπέρ του μέτρου, υπογραμμίζοντας όμως πως η στέρηση της δημόσιας χρηματοδότησης είναι πάντως μια λύση ανάγκης για την κυβέρνηση, μετά την αποτυχία των επανειλημμένων προσπαθειών της με στόχο να τεθεί το NPD εκτός νόμου.