Το δικαίωμα ασύλου, όπως και η αλληλεγγύη, αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, παρεμβαίνοντας σήμερα στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα χέρια διακινητών ανθρώπινων υπάρξεων.

Συμπλήρωσε ακόμα, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί  με αποφασιστικότητα η παράνομη μετανάστευση αναφέροντας ότι από το 2012 η Ε.Ε έχει λάβει πάνω από 3.5 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι το σημερινό σύστημα κατανομής των βαρών έχει αποτύχει. Ακολούθως υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αναδιανεμηθούν με αυτόματο και αλληλέγγυο τρόπο οι αιτούντες άσυλο από τις χώρες που λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων, αλλά και για να καταστούν ομοιόμορφα τα κριτήρια χορήγησης ασύλου σε όλη την ΕΕ.

Ο Ταγιάνι όσον αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία, ανέφερε ότι είναι άδικο να αφαιθούν οι χώρες αυτές μόνες τους να διαχειριστούν την ευθύνη για τον έλεγχο της Μεσογείου και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.