Τρομοκρατική επίθεση θεωρούν οι βελγικές αρχές την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, όπως δήλωσε ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο οποίος δεν αποκάλυψε αν ο ύποπτος για την επίθεση, που εξουδετερώθηκε από στρατιώτες, είναι ακόμη ζωντανός.

Το βράδυ της Τρίτης, Βέλγοι στρατιώτες που περιπολούσαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών προχώρησαν στην εξουδετέρωση ενός υπόπτου που φορούσε -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- γιλέκο με εκρηκτικά, έπειτα από μια έκρηξη μικρής ισχύος στο εσωτερικό του σταθμού.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν ο ύποπτος είναι ζωντανός ή νεκρός μέχρι στιγμής, ενώ η τοπικές αρχές έχουν αποφύγει να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι είχε στην κατοχή του εκρηκτικά.

Ο ύποπτος που φέρεται να προκάλεσε μια έκρηξη μικρής ισχύος φώναξε «Allahu Akbar», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι «υπήρξε ένα συμβάν στον Κεντρικό Σταθμό. Έγινε μια έκρηξη (...) ένα πρόσωπο εξουδετερώθηκε από στρατιώτες που βρίσκονταν επιτόπου. Αυτή τη στιγμή, έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών στον σταθμό και όλα είναι υπό έλεγχο».

Να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες των αρχών ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε μέσω Twitter τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, ενώ μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών της βελγικής κυβέρνησης βρίσκονται στο εθνικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων και παρακολουθούν την κατάσταση.

Δείτε εικόνα από την Grand Place μέσω του RT

Ο σταθμός και η περιοχή του ιστορικού κέντρου των Βρυξελλών εκκενώθηκε εν μέρει, καθώς η αστυνομία έστησε περίμετρο ασφαλείας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες σε βελγικά ΜΜΕ, ενώ έκλεισαν και οι είσοδοι του κεντρικού σταθμού των τρένων.

Σε κατάσταση συναγερμού για σχεδόν δύο χρόνια οι Βρυξέλλες

Η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού επί 18 μήνες και πλέον, αφότου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με έδρα τις Βρυξέλλες διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι τον Νοέμβριο του 2015 και διέπραξαν τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό της πόλης τον Μάρτιο του 2016.