Επτά νεκροί και τρεις σοβαρά τραυματίες, των οποίων όμως η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη και δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους είναι το τελικό αποτέλεσμα της συγκρούσεως που συνέβη στις 02:30 τοπική ώρα Ιαπωνίας της 16ης Ιουνίου, μεταξύ του υπό σημαία Φιλιππίνων container-ship «ACX Crystal» και του αμερικανικού πυραυλοφόρου αντιτορπιλλικού «USS Fitzerald» (DDG-62).

Όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες ανήκουν στο πλήρωμα του αμερικανικού πολεμικού, που δέχτηκε τον –ουσιαστικώς– εμβολισμό του container-ship λοξώς δεξιά στο πλευρό του, στο ύψος της γέφυρας, ενώ από τους τρεις σοβαρά τραυματισμένους ο σοβαρότερα όλων είναι ο ίδιος ο κυβερνήτης του σκάφους αντιπλοίαρχος Bryce Benson, ο οποίος μεταφέρθηκε και πρώτος με ελικόπτερο της ιαπωνικής ακτοφυλακής στο αμερικανικό ναυτικό νοσοκομείο της Γιοκοσούκα.

Η σύγκρουση υπήρξε σφοδρότατη και είχε ως αποτέλεσμα το αμερικανικό πολεμικό να υποστεί σημαντικότατες ζημιές πάνω και κάτω από την ίσαλο γραμμή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τμήματά του, μεταξύ των οποίων δύο διαμερίσματα ναυτών, όπου φιλοξενούνταν 116 μέλη του πληρώματος του σκάφους, ένα από τα μηχανοστάσια του σκάφους, ο χώρος των επικοινωνιών και του ασυρμάτου, ενώ μπλόκαρε και ο ένας από τους δύο άξονες μεταδόσεως της κινήσεως του σκάφους, όπως σημείωσε σε συνέντευξή του ο διοικητής του Αμερικανικού 7ου Στόλου του Ειρηνικού αντιναύαρχος Joseph Aucoin.

Ο διοικητής της Task Force-70 (TF-70) στην οποία ανήκε το πλοίο υποναύαρχος Charles Williams «Το πλήρωμα πραγματοποίησε εξαιρετική δουλειά και επέδειξε σπουδαίες ναυτικές ικανότητες, αφού κατόρθωσε να ελέγξει την είσοδο του νερού κάτω από την ίσαλο, σταθεροποίησε το πλοίο και επέστρεψε στη βάση της Γιοκοσούκα με δικά του μέσα».

Όπως ήταν φυσικό άμεση ήταν η κινητοποίηση των Αμερικανών και των Ιαπώνων, που έσπευσαν ταχύτατα στην περιοχή του συμβάντος. Από ιαπωνικής πλευράς έσπευσαν τα πολεμικά JS «Ohnami», JS «Hamagirl», JS “Enshu”, ενώ από πλευράς της ιαπωνικής ακτοφυλακής τα JCG «Izanami», JCG «Kano». Από αμερικανικής πλευράς έσπευσε αμέσως το «USS Dewwy» (DDG-105) που συνόδευε συνεχώς το χτυπημένο «Fitzerald» στον πλου της επιστροφής στη Γιοκοσούκα, καθώς και ένα αεροσκάφος P-8 Poseidon που έσπευσε στην περιοχή και συντόνιζε ένα ιαπωνικό P-3C Orion και δύο ελικόπτερα.

Αμέσως μετά τον τραυματισμό και την αεροδιακομιδή του τραυματισμένου κυβερνήτη του USS «Fitzerald» καθήκοντα προσωρινού κυβερνήτη ανέλαβε ο ως τότε ύπαρχος του σκάφους αντιπλοίαρχος Sean Babbitt, ο οποίος είχε αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα – όπως άλλωστε και ο τραυματισμένος κυβερνήτης – τον περασμένο Μάρτιο του 2017.

Όπως σημείωσε ο διοικητής του 7ου Στόλου ήδη έχει ανατεθεί από τον ίδιο σε έναν Αρχιπλοίαρχο η διενέργεια ενδελεχούς ανακρίσεως προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια της συγκρούσεως που προκάλεσε ανθρώπινα θύματα και τόσο σοβαρές ζημιές σε ένα υπερσύγχρονο πολεμικό σκάφος του αμερικανικού ναυτικού. Η έρευνα αυτή, όπως διευκρίνισε, είναι ανεξάρτητη από τυχόν άλλες έρευνες που θα διεξάγουν άλλοι ανεξάρτητοι φορείς και αφορά μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.