Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.

Είχε γεννηθεί στις 30 Απριλίου του 1930, ενώ μόλις στα 27 του χρόνια εισήλθε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU).  Υπηρέτησε ως καγκελάριος το διάστημα 1982-1998, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Η εφημερίδα Bild, η πρώτη που ανακοίνωσε τον θάνατο του Κολ και η διεύθυνση της οποίας είχε στενές σχέσεις με τον πρώην καγκελάριο, διευκρίνισε ότι εκείνος απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, στις 09:15 τοπική ώρα, «στην οικία του στο Λουντβιχσχάφεν», στη δυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πέθανε «ήρεμος», έχοντας στο πλευρό του τη δεύτερη σύζυγό του, Μάικα Κολ Ρίχτερ. «Η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καλή εδώ και πολλές ημέρες» συμπλήρωσε η Bild.

Στη Γερμανία θεωρείται ως ο πατέρας της ενοποίησης της χώρας. Είχε εργαστεί επίσης για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, ενώ ήταν ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Χέλμουτ Κολ πήρε υπό την προστασία του την Άγγελα Μέρκελ που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, μετά την επανένωση. Εκείνη τον διαδέχθηκε το 1999 στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, του CDU, έπειτα από έριδες που ξέσπασαν στο εσωτερικό του κόμματος.

Δείτε εδώ μερικές από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ζωή και την καριέρα του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, που απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής. 

Διαβάστε ακόμα: 

Μέρκελ: Ο Χέλμουτ Κολ άλλαξε την ζωή μου

Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ

Παυλόπουλος: Εμβληματική διεθνής προσωπικότητα ο Κολ

Μακρόν για Κολ: «Χάνουμε ένα πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο»