Υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου Standard &Poors, εκτίμησε ότι η  πολιτική αστάθεια της Βρετανίας μπορεί να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη φέτος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο, η εκλογική μάχη της περασμένης εβδομάδας, θα σημάνει ένα ηπιότερο Brexit. 

Αν και ο S&P αξιολογεί το Ηνωμένο Βασίλειο με AA, επισημαίνονται οι  αρνητικές προοπτικές που υπάρχουν, αφού υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από τη βαθμίδα ΑΑΑ αμέσως μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit.

«Για την ώρα, η προοπτική παραμένει αρνητική», δήλωσε ο Ζαν-Μισέλ Σις, επικεφαλής οικονομολόγος του S&P για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στην ένωση οικονομικών συντακτών στο Παρίσι.

«Σε ό,τι αφορά την προοπτική για ανάπτυξη, είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν πάνε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ίσως ήταν πρόσκαιρη.

Η Βρετανία επωφελήθηκε των «καλύτερων χαρακτηριστικών και από τους δύο κόσμους», αμέσως μετά το Brexit, όταν οι εξαγωγείς ενισχύθηκαν από την αδύναμη στερλίνα και οι καταναλωτές δεν είδαν άμεσα τις τιμές να αυξάνονται, δήλωσε, αλλά ο πληθωρισμός αρχίζει τώρα να πλήττει την εγχώρια ζήτηση.

Αυτό πιθανόν να ενταθεί μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας όπου η Συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχασε την πλειοψηφία της.

ΠΗΓΗ:amna.gr