Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν χθες Κυριακή με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).
Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%,

Η αποχή σημείωσε ρεκόρ για κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πέμπτη Δημοικρατία. Η συμμετοχή ήταν στο 48,6%, γεγονός που αφαιρεί από τη λάμψη της μεγάλης νίκης του Μακρόν στον πρώτο γύρο.

Τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τους εκλογείς να προσέλθουν περισσότεροι στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, προειδοποιώντας τους να μην επιτρέψουν να συγκεντρωθεί υπερβολικά πολλή εξουσία στα χέρια ενός κόμματος.

Σύμφωνα με τις προβολές τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων για τον δεύτερο γύρο, το REM θα συγκεντρώσει συνολικά από 390 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση - μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού οι συντηρητικοί του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη Μακρόν - Καταποντίζονται οι σοσιαλιστές