Τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έδιναν τα μεγάλα βρετανικά δίκτυα στη διάρκεια μιας βραδιάς πολιτικού θρίλερ: η Τερέζα Μέι χάνει το στοίχημα που έβαλε όταν προκήρυξε τις πρόωρες κάλπες. Όχι μόνο δεν ενίσχυσε την κοινοβουλευτική της δύναμη, όπως σκόπευε εν όψει διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, αλλά χάνει και την αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα, την ώρα που χρειάζεται περίπου 326 έδρες για την αυτοδυναμία, το ΒΒC δίνει ως εκτίμηση τελικού αποτελέσματος 318 έδρες στην Μέι. 

Ειδικότερα, το BBC αναφέρει ως εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος: Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι θα συγκεντρώσουν 318 έδρες, 13 λιγότερες από ό,τι είχαν, οι Εργατικοί 261 έδρες, ενισχυμένοι κατά 29 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 35 έδρες, 21 λιγότερες από ότι είχαν, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14 έδρες, ενισχυμένοι κατά 6 έδρες, ενώ καμία έδρα δεν παίρνει το ευρωσκεπτικιστικό UKIP.

Παρόμοιες εκτιμήσεις και από το Sky News, καθώς και από το Reuters. Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμά το Reuters βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τα βρετανικά μέσα επισημαίνουν το γεγονός ότι τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στήριξαν κυρίως νέοι ψηφοφόροι, καθώς και το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλέγκ δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Αμφισβήτηση στο πρόσωπο της Μέι

Τα αποτελέσματα, τουλάχιστον έτσι όπως διαμορφώνονται, δίνουν πάτημα σε ηγετικά στελέχη των Συντηρητικών να αμφισβητήσουν την Τερέζα Μέι. Ήδη, φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η ίδια η πρωθυπουργός δεν δείχνει διάθεση να παραιτηθεί. Στο πρώτο της μήνυμα, στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, η Τερέζα Μέι τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να μείνει στην ηγεσία της χώρας. Η Βρετανία χρειάζεται σταθερότητα και οι Συντηρητικοί είναι πρώτο κόμμα, υπογράμμισε.

Στο μήνυμά της τόνισε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες. «Αυτήν την στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», είπε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια. «Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν ευτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Πάντως, η δήλωση αυτή δεν φαίνεται να πτοεί τους εσωκομματικούς αντιπάλους της. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια φριχτή προεκλογική εκστρατεία, μετά το πέρας της οποίας το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της» δήλωσε η Σόμπρι στο BBC. «Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείρηση αυτής της εκστρατείας» τόνισε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, την Τερέζα Μέι αμφισβήτησε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος κάλεσε την βρετανίδα πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές. «Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, ενώ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές» δήλωσε. «Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη» τόνισε.

Live από το Sky News για όλες τις εξελίξεις από τη Βρετανία 

Διαβάστε επίσης: 

Αναλυτές: Αποδυναμωμένη η Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit 

Citi: Πιθανή παραίτηση της Μέι

Ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τις βρετανικές εκλογές

Σοκ στον βρετανικό Τύπο: «Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού» 

Βουτιά για τη στερλίνα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία

Exit Polls: Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τη Μέι στις βρετανικές εκλογές