Νίκη των Τόρις, αλλά με μόλις 314 έδρες που δεν συνεπάγεται αυτοδυναμία δείχνουν τα exit polls στη Βρετανία. Η αυτοδυναμία του Συντηρητικού Κόμματος είναι πιθανή, αλλά όχι βέβαιη, σχολιάζει με το BBC.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της Τερέζα Μέι κερδίζει 314 έδρες, ενώ 266 κερδίζουν οι Εργατικοί. To Eθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχει 34 έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι μόλις 14 έδρες. Αξίζει να σημειωθεί πως το πάλαι ποτέ κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, UKIP, που ήταν πρωτοπόρο στην καμπάνια του Brexit, δεν κατόρθωσε να κερδίσει έδρα.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls, οι Τόρις της Τερέζα Μέι θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχία για να σχηματίσουν κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία. Η Τερέζα Μέι δεν πέτυχε τον στόχο που έθεσε να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ήταν στις 330 έδρες στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, με το όριο για αυτοδύναμη κυβέρνηση να είναι στις 326. Έτσι, οι Τόρις αποδυναμώνονται σημαντικά στη διαπραγμάτευση για τους όρους του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη, οι Εργατικοί του αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν ενισχύονται με 34 έδρες, καθώς είχαν 232 πριν τις σημερινές εκλογές. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι επίσης είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σχεδόν διπλασιάζουν τις έδρες τους, ενώ από την άλλη οι Σκωτσέζοι εθνικιστές από τις 54 έδρες πέφτουν στις 34.

Οι κάλπες στη Βρετανία έκλεισαν στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και αμέσως ανακοινώθηκαν τα κοινά exit polls από BBC, ITV και Sky News.

Ξεκίνησαν τα σενάρια συμμαχιών

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Αντίθετα, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέφρι Ντόναλντσον, δήλωσε ότι η προοπτική μη αυτοδυναμίας αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς, εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο live blog του parapolitika.gr 

 

Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος - 10 μμ ώρα Βρετανίας) και αμέσως δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κοινά exit polls των δικτύων BBC/ITV/Sky News για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία έχει από τα πιο αξιόπιστα exit polls, έχοντας εκτιμήσει επιτυχώς το εκλογικό αποτέλεσμα στις τελευταίες τέσσερις βουλευτικές εκλογές, αλλά είχε πέσει έξω στην εκτίμηση του αποτελέσματος για το Brexit.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από το Σάντερλαντ περίπου 45 λεπτά από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες. Στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα σε 12 εκλογικές περιφέρειες, ενώ στις 5 (ώρα Ελλάδος πάντα) θα έχουν ανακοινωθεί αρκετά αποτελέσματα για να υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για τον νικητή. Ωστόσο, αν η διαφορά είναι μικρή, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σαφές το πρωί.

Ο νικητής θα ενημερώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ πως είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το εκλογικό σύστημα

Το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας είναι το παλαιότερο εκλογικό σύστημα στον κόσμο και εφαρμόζεται ουσιαστικά χωρίς αλλαγές από το 1172

Η Βρετανία χωρίζεται σε 646 περιφέρειες που στα αγγλικά είναι γνωστές με τον όρο constituencies. Το σύστημα που εφαρμόζεται είναι ουσιαστικά το μονοεδρικό. Κάθε κόμμα έχει έναν υποψήφιο σε κάθε περιφέρεια και όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των ψήφων κερδίζει και την έδρα.

Οι 646 περιφέρειες μοιράζονται ως εξής: 529 στην Αγγλία, 40 στην Ουαλία, 59 στην Σκοτία και 18 στη Βόρειο Ιρλανδία. Σημειώνεται, πάντως, ότι η Σκοτία έχει τοπικό Κοινοβούλιο. Το ίδιο συμβαίνει και για τις Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία με τη διαφορά ότι στα αγγλικά δεν χρησιμοποιείται ο όρος parliament (βουλή), αλλά assembly (συνέλευση).

Οι περιφέρειες καθορίζονται με πληθυσμιακά κριτήρια, ωστόσο, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Πώς προκύπτει η κυβέρνηση

Προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εκλογικές περιφέρειες-κλειδιά

Υπάρχουν ορισμένες εκλογικές περιφέρειες που, ανάλογα με το αν θα επικρατήσουν οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί, θα αποτελέσουν ένδειξη για το αν θα υπάρξει μεγάλη νίκη της Τερέζα Μέι ή ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στις περιφέρειες που ελέγχουν με διαφορά οι Εργατικοί. Εάν εκεί το κόμμα του Κόρμπιν χάσει έδαφος σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές, σημαίνει ότι η Τερέζα Μέι θα επικρατήσει με σημαντική διαφορά.

Αντίστοιχα, στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στις περιφέρειες που είναι ισχυροί οι Τόρις. Σε περίπτωση που οι Εργατικοί καταφέρουν να πάρουν έδρες εκεί, τότε πιθανότατα θα ακολουθήσει εκλογικό ντέρμπι.

Όσον αφορά στις εκλογικές περιφέρειες των δύο αρχηγών, στις 4:30 (ώρα Ελλάδος) θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα στην περιοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ μίαμιση ώρα μετά θα ακολουθήσει το αποτέλεσμα στην εκλογική περιφέρεια της Τερέζα Μέι.

Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήταν η πρώτη από τους πολιτικούς αρχηγούς που ψήφισε σήμερα, συνοδευόμενη από τον συζυγό της, Φίλιππο. 

Η επικεφαλής των Τόρις ψήφισε στο Μέιντενχεντ του Μπέρκσαϊρ, όπου εμφανίστηκε χαμογελαστή και ευδιάθετη, χαιρετώντας τους δημοσιογράφους.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ψήφισε σε σχολείο στο Χόλγουεϊ, περιοχή στο βόρειο Λονδίνο, φορώντας το «ρόδο» των Εργατικών.

Μετά την ψήφο του δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι περήφανος για την εκλογική εκστρατεία του και πως σήμερα είναι μία μέρα για τη δημοκρατία.