Μπορεί να ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισαν ως θετική την κίνηση αποκλεισμού των χωρών του Κόλπου προς το Κατάρ, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε έτοιμος να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, προσφέροντάς του τη βοήθειά του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή συνάντηση των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος πρότεινε να βοηθήσει τα διάφορα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο εάν χρειάζεται», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τη συνδιάλεξη, την ώρα που η περιοχή του Κόλπου βυθίζεται σε μια διπλωματική κρίση δίχως προηγούμενο εδώ και χρόνια.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε πολλούς εμβρόντητους υπονοώντας, σε μια σειρά πρωινών αναρτήσεών του στο Twitter, ότι υποστηρίζει την απομόνωση του Κατάρ από τα άλλα αραβικά κράτη της περιοχής αλλά και ότι συμφωνεί ότι το μικρό εμιράτο του Κόλπου χρηματοδοτεί τον εξτρεμισμό.

Ωστόσο, έπειτα από λίγες ώρες ο Τραμπ άλλαξε πάντως άρδην τον τόνο του, καλώντας, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, να υπάρξει «ενότητα» μεταξύ των σουνιτικών αραβικών χωρών του Κόλπου.