O Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η Γαλλία, που «έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να συνομιλεί» με τη Ρωσία όπως και με τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι «ο σύνδεσμος μεταξύ των διαφορετικών εταίρων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ.

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να φέρνει κοντά τους εταίρους όταν εκείνοι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, εντός του κοινού κύκλου. Αυτό ισχύει στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ» επισήμανε ο Καστανέρ αναφερόμενος στην παρέμβαση του επικεφαλής του γαλλικού Κράτους στο υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν πρόκειται για μια θολή ισορροπία, αντιθέτως πρόκειται για τη δυνατότητα να είμαστε απαιτητικοί, η Γαλλία επιθυμεί τον διάλογο όμως θέλει να την ακούνε και να τη σέβονται» εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν ακολουθεί τη Σύνοδο της G7 όπου ο ίδιος επαναλάμβανε την αισιοδοξία του για τη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εντούτοις αρνήθηκε να δεσμευτεί στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αντιθέτως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άσκησε αυστηρή κριτική στο Ντόναλντ Τραμπ.

Από την άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη Δευτέρα από τα ανάκτορα των Βερσαλλιών, καθώς υποδεχόταν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την ανάγκη ενός «απαιτητικού διαλόγου» με τη Ρωσία υπενθυμίζοντας την θέση της Γαλλίας για τη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ρωσικά ΜΜΕ.