Τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποδέχεται σήμερα στο Μεγάλο Τριανόν των Βερσαλλιών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται με την ευκαιρία της έκθεσης για τα 300 χρόνια της ιστορικής επίσκεψης στη Γαλλία του τσάρου Πέτρου του Μέγα το 1717, κατά την οποία συνάφθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Την πρόσκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες στις 8 Μαΐου, την επομένη της εκλογής του. Ακολούθησε επιστολή με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να εγκαινιάσει την έκθεση στο Μεγάλο Τριανόν.
Η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να υποδεχθεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις Βερσαλλίες -και όχι στο προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ- δεν θεωρείται τυχαία. «Επιλέγοντας αυτόν τον αναγνωρισμένου κύρους τόπο που είναι οι Βερσαλλίες, ο Μακρόν τοποθετείται στην παράδοση του γαλλικού μεγαλείου. Θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι ένας ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια σκηνή και δεν τοποθετείται σε θέση κατωτερότητας έναντι στη Ρωσία» σχολιάζει ο Ντομινίκ Κόλας, καθηγητής πολιτικών επιστημών με ειδικότητα για τη Ρωσία. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι Βερσαλλίες δεν είναι ο τόπος άσκησης της εξουσίας, όπως είναι το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ, αλλά «ως τόπος ουδέτερος που προσφέρει τη δυνατότητα ψύχραιμων ανταλλαγών, μειώνοντας την ένταση του διάλογου».
Η σημερινή συνάντηση, παρ' ότι δεν έχει τον χαρακτήρα «επίσημης επίσκεψης», που θα είχε εάν γινόταν στο προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ, αντιμετωπίζεται ως ένα ισχυρό σύμβολο της θέλησης των δύο προέδρων να ξεπεραστεί «η αμοιβαία δυσπιστία».